Încă un rateu marca KW Iohannis – Florin Cîțu și-a depus mandatul...

Încă un rateu marca KW Iohannis – Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat

1 108

Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat. Anunțul a venit cu mai puțin de 10 minute înaintea ședinței Parlamentului pentru votul de învestitură. A fost un gest disperat al binomului Iohannis & Orban prin care au fost blocate șansele extrem de mari pentru validarea lui Cîțu. Surse liberale au declarat că preș. Iohannes și Ludovic Orban a făcut presiuni asupra lui Florin Cîțu de a renunța la desemnare. Președintele Klaus Iohannis, care a girat scenariul, urmează să-l desemneze din nou pe Orban pentru funcția de premier. Strategia este că, din nou desemnat, Orban să formeze un Guvern, cel mai probabil cu PMP și USR.
Președintele Klaus Iohannis a luat act de decizia lui Cîțu.
„Domnul Florin Vasile Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri”, se arată într-un comunicat al Administrației prezidențiale. Șeful statului va face declarații la ora 19.30.

Mutarea liberalilor vine în contextul în care Curtea Constituțională a blocat scenariul anticipatelor, declarând neconstituțională ordonanța emisă de uvernul OrBan în acest sens.
Strategia Cotrocenilor s-a dovedit extrem de greșită, incălcând gratuit Constituția, șansele ca Guvernul Cîțu să fie învestit erau foarte mari, toate partidele, cu excepția PSD, anunțând că îl vor vota. Pe surse a circulat o miscare imposibil de contracarat a social-democraților care ar fi votat „pentru” la orce vot care nu era la vedere al PNL-știlor. Astfel, PNL se trezea în situația de a avea un premier care fusese desemnat doar pentru a fi respins, în logica planului pentru anticipate.

Deși este imposibil de dovedit, HotNews.ro a relatat în cursul dimineții că Iohannis, Orban și Ciolacu au analizat situația și, în spatele ușilor închise au avut ca primă variantă de lucru suspendarea ședinței de plen astfel încât Ludovic Orban să rămână în continuare premier interimar.
O altă variantă discutată între cei trei lideri politici a fost respingerea învestirii lui Cîțu însă, o parte din parlamentarii PSD i-au comunicat lui Marcel Ciolacu că vor vota în plen în favoarea acestuia. De altfel, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis a recunoscut că există un curent în partid care susţine că acest cabinet ar trebui învestit.
Potrivit surselor citate, Ludovic Orban a făcut presiuni asupra lui Florin Cîțu de a renunța la desemnarea de premier și să-și anunțe retragerea iar acesta a acceptat, într-un final, la intervenția președintelui Klaus Iohannis.

Următorul pas este ca Iohannis să anunțe că îl propune din nou pe Ludovic Orban care de această dată să formeze un Guvern, cel mai probabil cu PMP și USR.
„Atunci când ești în război, niciodată comandantul nu părăsește linia frontului. S-a consultat cu colegii și a luat decizia să facă acest pas. Practic Ludovic Orban e mandatat să strângă clasa politică în jurul lui”, a declarat, de altfel, liderul deputaților PNL, Florin Roman.

Florin Cîțu susține într-o postare pe Facebook că a acceptat nominalizarea ca premier în logica anticipatelor, însă pentru că această variantă nu mai există acum s-a retras pentru a-l lăsa pe Ludovic Orban să fie premier, acest lucru fiind necesar pentru ca PNL să aibă succes în alegeri.
„Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru. Decizia Președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi”, a scris Florin Câțu pe Facebook. El adaugă că decizia de a se retrage a luat-o urmărind „evoluția situației prin care trece România astăzi”. „Rămân la finanțe”, a precizat el.

Horia D.R.

COMENTARII

 1. Fetita Citu va continua sa-l masturbeze pe fetita Orban si sa-i suga mititelu fetitei naziste.

  Fetita Iohanis trebuie suspendata fiindca EL a generat criza politica si o va prelungii in speranta ca va dizolva Parlamentul.

  Acest AGENT FASCIST are ordin de la STERILA MERKEL sa omoare romanii si sa distruga Romania pentru ca am intors armele impotriva lor in 1944 fapt ce a dus la scurtarea razboiului cu 6 luni, dupa declaratiile lui STALIN, si a permis armatei URSS sa intre in Germania si s-o divida cu americanii.

  Americanii sant vinovati de dividerea GERMANIEI si aparitia Germaniei COMUNISTE pentru ca au debarcat in NORMADIA in ianuarie 1945.
  A fost tirziu.

  USA a sperat ca URSS va pierde razboiul si America va invige FASCISMUL pentru ca HITLER nu avea armata si logistica necesara sa controleze suprafata URSS.

  BORFASII AMERICANI au visat si vor visa in continuare la bogatiile rusilor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.