Inca un pas spre transparenta – formula de calcul a primei RCA...

Inca un pas spre transparenta – formula de calcul a primei RCA trebuie afișată pe site-urile asigurătorilor

0 376

Norma RCA ar trebui să prevadă și obligativitatea ca asigurătorii să afișeze pe site-ul propriu metoda de calcul a primei, în condițiile în care suntem deja la 20 de ani de asigurări și nu se știe cum se calculează daunalitatea, a declarat luni președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, la lucrările comisiei reunite de Buget – Finanțe a Camerei Deputaților și Senatului, pe tema modificării legislației asigurărilor și a Normei RCA.
„Una dintre prevederile normei noastre trebuie să fie aceea ca, obligatoriu, asigurătorii să pună pe site metoda de calcul a primei RCA. Eu nu concep ca după 20 de ani de asigurări (Legea 136 din 1995), noi să nu știm formula de calcul sau cum se calculează daunalitatea. Acum mai mult de un an, când ne-am întâlnit la Camera Deputaților pe tema RCA pentru persoane fizice, ne-am angajat să facem cu Asociația Română de Actuariat un model de calcul, o ASF Pformulă de calcul și chiar un preț de referință. A trecut un an, îl avem acum, nu este în forma comercială pe care să o dăm publicității. De asemenea, față de transportatori ne-am angajat să constituim un sistem de prime de referință bazate pe calcule actuariale independente. În mod normal, rolul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), care este aici de față, și al nostru, este să recredibilizăm activitatea de asigurare”, a menționat Negrițoiu. „Noi nu putem face o medie a calculelor actuariale ale societăților de asigurări. Avem rezultatele diverselor modele de calcul actuarial și devierile. Depășirile nu sunt așa de mari. Evident că majoritatea ajung până în 50%”, a mai spus Negrițoiu.
„Degeaba s-a schimbat Norma RCA așa cum am solicitat noi, să scoatem Cartea Verde din transportul local, din moment ce nu se cunoaște formula de calcul, cât înseamnă această Carte Verde din polița RCA. În momentul de față, asigurătorii ne persiflează și ne spun: e un formular, îl decupăm de acolo, nu vă scădem cu nimic polița”, a spus Augustin Hagiu președinte Federației Operatorilor Români de Transport (FORT).

AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.