Inca un MIG prabusit!

Inca un MIG prabusit!

0 283

“Asasinarea” pilotilor romani pusi sa zboare pe avioanele MIG 21 LANCER continua. Miercuri in jurul amiezei, o stire bomba invadeaza media romaneasca – langa localitatea aradeana Beliu s-a mai prabusit un MIG 21 Lancer. Aeronava era la un zbor de incercare si il avea la bord doar pe pilot. Aceasta decolase de la Baza aeriana 71 Campia Turzii in jurul orei 12.30 pentru un zbor tehnic, un zbor de incercare.


Aparatul nu a explodat la impactul cu solul, insa a creat un crater cu un diametru de 7 metri. Pilotul afost cautat pana noaptea tarziu, deoarece erau indicii ca ar fi reusit sa se catapulteze, solicitand permisiunea in acest sens. Avionul s-a prabusit langa un depozit forestier de pe raza ocolului silvic Beliu.


Locul a fost imediat izolat, iar populatia, evacuata. Mai multe elicoptere au survolat zona in cautarea pilotului. O comisie de la C?mpia Turzii a inceput cercetari pentru a stabili cauzele legate de producerea accidentului. Pilotul avionului a fost cautat de peste 150 de angajati ai serviciilor de urgenta. In final, in noapte tarziu, pilotul a fost gasit in carlinga avionului infipt adanc in pamant. Din cate se pare pilotul a incercat sa evite zonele locuite, ducand aeronava intr-un loc izolat si din lipsa de timp nu s-a mai putut catapulta.


?


Istoria prabusirii MIG-urilor


MIG 21 este un avion sovietic vechi (apreciat de specialisti) care 1999, a fost modernizat. MIG 21 Lancer este varianta imbunatatita a avionului sovietic MIG 21.


MIG 21 Lancer zboara cu o viteza maxima de 2250 de km/ora. La sfasitul anului trecut, Fortele Aeriene Romane aveau in dotare 101 avioane MIG 21 Lancer, dintre care doar 58 zburau.


Dupa modernizari, in Israel, noua aparate s-au prabusit, capatand renumele de sicrie zburatoare.


Accidentul de langa Arad este al noualea in care au fost implicate aparate MIG 21-Lancer.


Statistic, din 1999, dupa ce fostele MIG-uri au fost modernizate si au reintrat in uz, nu a fost an sa nu cade cate un avion.


Primul dezastru s-a produs in urma cu 7 ani,


?  • 17 august 1999, un aparat al Bazei Aeriene din Bacau s-a prabusit. Echipajul a reusit sa se salveze. Cauza (oficiala) o eroare de pilotaj.

  • 13 iulie 2001, un avion de la Aerostar Bacau a cazut langa localitatea Tazlaul Mare, judetul Neamt. Pilotii au reusit sa se catapulteze.

  • 21 februarie 2002, un avion de la Baza Aeriana din Fetesti s-a prabusit in lacul Iederului de langa Calarasi. Pilotul s-a sacrificat pentru ca aparatul sa nu se prabuseasca peste oras. Oficial, de vina pentru tragedie, a fost o pasare absorbita de unul din motoarele aparatului.

  • 26 martie 2002, un aparat al Aviatiei de vanatoare Cluj a cazut la Campia Turzii. Pilotul a scapat cu viata. Cauza – defectiune tehnica.

  • 14 octombrie 2002,un eveniment de o gravitate extrema. O bomba de la un aparat al Aerostar Bacau s-a desprins si a cazut langa o benzinarie. Din fericire, nu a explodat.

  • 28 octombrie 2002, tot la Bacau, un alt accident, oficial avionul a fost lovit de o pasare.

  • 25 septembrie 2003, langa localitatea clujeana Viisoara: aparatul a fost distrus si pilotul a murit. Cauza oficiala – dezorientare spatiala.

  • 12 august 2004, deasupra judetului Mures, doua avioane s-au ciocnit, pilotii au reusit sa se catapulteze.

  • 8 martie 2005, un Lancer de la Fetesti s-a prabusit langa localitatea Insuratei, judetul Braila.

Poate sa spuna cineva ca modernizarea MIG-urilor nu a fost o afacere? Varianta nemodernizata costa in jur de 300 de mii de dolari, iar Lancer-ul, aproape 4 milioane de dolari.


Este revoltator si extrem de trist ce se intampla. Pierderea pilotilor romani pe avioane, care, chipurile, au fost modernizate in Israel, trebuie stopata. Toti cei care au “inghitit”, in urma acestei afaceri, comisioane grase, trebuie trasi la raspundere in frunte cu ministrul MApN care a coordonat si ordonat aceste “modernizari”.


Horia D.R.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.