INCA UN DOSAR Basescu – Judecătorii confirmă redeschiderea cercetărilor în dosarul ‘țigancă...

INCA UN DOSAR Basescu – Judecătorii confirmă redeschiderea cercetărilor în dosarul ‘țigancă împuțită’

0 510

Judecătoria Sectorului 1 a confirmat luni ordonanța procurorilor de la Parchetul General de redeschidere a cercetărilor în dosarul în care fostul președinte Traian Băsescu i-a luat în anul 2007 telefonul mobil unei jurnaliste și a folosit apelativul „țigancă împuțită” la adresa acesteia

În urma acestei decizii, procurorii îl pot pune sub acuzare pe Traian Băsescu, pentru săvârșirea infracțiunilor de furt și insultă.

Incidentul s-a petrecut în ziua de 19 mai 2007, în timp ce fostul președinte Traian Băsescu și soția sa se aflau la cumpărături într-un supermarket din București.

Jurnalista Andreea Pană, de la postul de televiziune Antena 1, i-a filmat cu telefonul mobil în momentul în care aceștia se aflau la casa de marcat, adresând președintelui întrebări legate de cumpărăturile efectuate. El a răspuns unor întrebări, după care a rugat-o pe jurnalistă să înceteze. Ea a insistat, iar Traian Băsescu i s-a adresat: „măi, păsărică, tu nu ai treabă azi?”, după care i-a luat din mână telefonul, refuzând să i-l returneze.

La ieșirea din complexul comercial, jurnalista i-a cerut președintelui să-i înapoieze telefonul, însă acesta i-a replicat: „Ia reclamă-mă tu la Poliție. Vino luni, la Cotroceni, și-ți dau telefonul”. Seara, telefonul a fost returnat unei echipe a Antena 1, la sediul central al Partidului Democrat.

Telefonul Andreei Pană înregistrase, însă, în continuare, convorbirea pe care președintele a avut-o cu soția. Întrebat de aceasta dacă îi dă telefonul înapoi jurnalistei, șeful statului a răspuns: „Da”, după care i-a salutat pe ziariștii aflați la ieșirea din magazin și a continuat către soție — „Cât era de agresivă țiganca asta împuțită … nu știu, Maria … da’ trebuia să i se întâmple odată”.

Imediat după incident, președintele Băsescu a rugat-o pe Andreea Pană să accepte ‘scuzele sale sincere pentru situația creată’.

La 23 mai 2007, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis, cu unanimitate de voturi, să îl sancționeze pe șeful statului cu avertisment, stabilind că utilizarea expresiei „țigancă împuțită” este o discriminare.

Ulterior, în mai 2008, magistrații Înaltei Curți de Casație Justiție au anulat sancțiunea cu avertisment aplicată lui Traian Băsescu de către CNCD. AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.