Inca o lovitura data agriculturii

Inca o lovitura data agriculturii

0 134

Serele din Romania au inceput sa devina istorie, fiind – ce a mai ramas din ele – pe cale de disparitie totala. Si aceasta datorita neimplicarii suficiente a celor in drept.
Se stie ce productii dadeau serele situate pe langa marile orase din Romania, chiar si o scurta perioada de cativa ani, dupa Revolutie. Dar interesele unora sau altora au distrus si aceste atat de necesare intreprinderi, in locul lor aparand culturi de nepasare si paragina sau interese imobiliare, prin fortarea neproductivitatii, fata de acum 20 de ani suprafata serelor la noi in tara diminuindu-se de 12 ori.
Iar acuma, ceea ce a mai ramas din multele sere romanesti, mentinute in functiune de cei cativa proprietari bine intentionati cu mari sacrificii, se duce pe apa sambetii, pentru ca Guvernul si ministerul Agriculturii nu sprijina, cum urma sa o faca, acest sector agricol.
Statul se angajase sa ajute, printr-un fel de subventie, activitatea serelor, oferind pentru fiecare tona de produs 600 lei. Fiind anul acesta recolta mai mare decat gandisera capetele patrate de prin ministere, se zice ca nu mai sunt bani pentru aceasta subventie, iar producatorii stau cu marfa, neavand cum sa o ambaleze, sa o transporte si sa o distribuie tocmai datorita lipsei acestor bani pe care urmau sa-i primeasca. Si nevanzandu-si marfa, nici nu au incasari pentru continuarea activitatii de intretinere – material semincer, combustibil pentru incalzire si toate celelalte necesare activitatii unor sere pe timp de iarna.
In acest context, cei ce mai tin pe picioare aceste cateva sere se gandesc la modul serios sa renunte la ele si la producerea de legume si flori pe timp de iarna, in asteptarea primaverii, cand vor vedea ce mai poate fi facut.
Si uite cum apare marea tampenie din basmul lui Basescu si a altor cativa de teapa lui, cu vestitul indemn de a cumpara produse romanesti! Acest lucru nu poate fi numit altfel decat nesimtire si minciuna nerusinata a unor oameni ce nu au loc in fruntea tarii, unii dintre ei meritand chiar puscaria prin ocne de sare, cum se obisnuia mai pe vremuri sa se procedeze cu talharii.
Sa speram totusi in al doisprezecelea ceas si intr-un rezultat pozitiv al alegerilor, altfel chiar ca ne ducem de tot in rapa, ajunganddoar niste sclavi moderni.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.