Inca o epizootie

Inca o epizootie

0 57

Este vorba de aparitia a inca unei boli la copitate – bovine, ovine si caprine – prin lume.
In acest sens in tara noastra s-au instaurat restrictii provizorii de tranzitare a acestor animale, mai ales din tarile unde s-a constatat existenta acestei boli.
Boala se numeste ‘blue tongue’, adica boala limbii albastre si este mortala, astfel ca, pentru prevenirea imbolnavirii septelului din tara noastra, incepand cu data de 2 iunie 2008, ovinelor, caprinelor si bovinelor venind din Cipru, Malta, Portugalia, Spania, Italia, Franta, Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania, Danemarca, Elvetia, Polonia, Cehia si Marea Britanie – adica aproape tot ce are Uniunea Europeana mai de frunte – li s-a interzis sa ne viziteze tara chiar si numai in trecere.
Agentia Nationala Sanitar-Veterinara a hotarat aceasta masura atat din punct de vedere direct, cat si tinand cont de consecintele economice decurgand dintr-o eventuala infestare a septelului autohton.
Este o masura preventiva bine gandita, caci ne amintim ce prapad s-a facut prin pasaret cand cu gripa aviara si ce pagube au putut fi consemnate atat in buzunarul statului, cat, mai ales, in cel al gospodarilor cu pasari in ograda, ca sa nu mai vorbim de marile ferme din domeniu.
Sa speram ca aceste masuri nu au fost luate doar de ochii lumii, ca apoi sa fie incalcate la eventuale presiuni externe.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.