Încă o alertă în România, de această dată – alimentară!

Încă o alertă în România, de această dată – alimentară!

Este alertă alimentară în România şi au fost retrase de la vânzare legume congelate din Ungaria, contaminate cu Listeria, o bacterie periculoasă, care poate provoca septicemie sau meningită.
În Europa nouă oameni au murit, după ce au mâncat astfel de produse.
La Bucureşti, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinaă şi pentru Siguranţa Alimentelor a făcut publică lista legumelor congelate posibil contaminate, iar consumatorii sunt sfătuiţi să se uite cu atenţie pe etichete.
Inspectorii au prelevat probe din produsele distribuite de firma din ţara vecină.
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară recomandă, la rândul său, ca legumele congelate să fie preparate termic.
Zeci de cazuri de îmbolnăvire au fost raportate în Marea Britanie, Austria, Danemarca, Finlanda şi Suedia, dar perioada de incubaţie a bacteriei este de până la 70 de zile şi pot să apară şi alte cazuri.
O singură regulă dacă sunt utilizate în bucătărie legume congelate – fierbeți bine produsele înainte de a fi consumate.

 

Atenție și la carnea de porc
Pesta porcină africană se răspândeşte cu repeziciune;
cele mai noi date arată, potrivit Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine, că sunt peste 200 de focare.
Un nou caz  a fost confirmat în judeţul Satu Mare – după cum ne-a transmis corespondentul nostru, Sergiu Podină.
Pierderile înregistrate de fermieri din cauza pestei porcine africane pot fi acoperite din bugetul Comisiei Europene, spun reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine, care estimează că pagubele pot ajunge la sute de milioane de euro.
Asociatia susţine că nicio fermă din zonele în care se constată prezenţa virusului nu mai poate să livreze carne de porc pe o perioadă foarte lungă de timp şi aminteşte că nu există niciun vaccin, niciun tratament eficient, singura metodă de eradicare a bolii fiind depopularea completă a exploataţiilor infectate şi interzicerea transporturilr de animale.
Cel mai recent caz de pestă porcină africană a fost anunţat în jdeţul Satu Mare, într-o gospodărie în care se aflau 13 porci.
În ultimele zile, mai multe focare au fost confirmate într-o gospodărie dintr-o localitate din judeţul Bihor, la o crescătorie din Insula Mare a Brăilei, dar şi în judeţele Constanţa şi Tulcea. Pesta procină africană nu afectează omul, însă boala este transmisibilă de la un animal la altul.

 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.