Inalta Curte a casat vietile mondene a doi interlopi

Inalta Curte a casat vietile mondene a doi interlopi

0 322

Sentintele in dosarul Scotch Club lovesc dupa 10 ani! Doi dintre protagonistii scandalului petrecut la Brasov in 1999 au fost saltati marti seara de politisti. Faimosul Anatoli Ciumac, zis Tolea, a fost ridicat chiar din studioul unei televiziuni centrale, unde dadea un interviu. Al doilea inculpat, brasoveanul Nicolae Valentin Dorobant, a fost umflat de oamenii legii chiar de la el de-acasa, unde isi instalase nu mai putin de 7 camere de luat vederi. Ciumac si Dorobant au primit cate 4 ani de inchisoare cu executare pentru tentativa de omor consumata in urma cu 10 ani in fata barului Scotch Club din Brasov. Trei persoane au fost grav ranite atunci, printre care un tanar care a ramas paralizat pe viata.
Scandalul din 1999 s-a lasat cu focuri de arma, masini incendiate cu coktail-uri Molotov, batai cu bate de baseball si urlete care au terorizat intreg centrul vechi. Incidentul a fost iscat de o ciondaneala intre cunoscutul interlop zarnestean Marius Ilie si moldoveanul Anatoli Ciumac, pe atunci bodyguard la o discoteca din Poiana Brasov. Gasca lui Marius Ilie l-a urmarit pe Tolea din Poiana pana in oras; l-a ajuns in dreptul barului de streaptease Scotch Club, unde au incins paruiala. La mijloc nu era doar mica incaierare din discoteca; Marius si interlopii din Noua erau eranjati de pretentiile lui Tolea, venit din Moldova, de a se impune in lumea rau-famata a Brasovului. Au sarit pe Moldovean cu pumni, bate si sabii; ca sa se apere, Ciumac a folosit un pistol pe care il avea asupra sa, fara sa aiba si permis de port-arma. Focurile de arma au ranit doi infractori – printre care temutul Alen Moisin, pe-atunci la inceputul carierei de interlop, dar l-au lasat paralizat pe un alt participant la incaierare, pe-atunci in varsta de 18 ani. Imediat dupa incident, Tolea fugea in Spania, de unde era extradat trei ani mai tarziu, la cererea procurorilor romani, desi moldoveanul ar fi trebuit sa ispaseasca acolo o pedeapsa pentru omor. Arestarea de acum intrerupe o cariera de personaj monden si extrem de vizibil. Tolea era un client obisnuit al OTV-ului, unde impartea studioul si audienta cu nevasta-sa Magda.
Judecarea interlopilor amestecati in scandalul de la Scotch Club a fost tergiversata pana cand faptele s-au prescris. In cazurile Ciumac si Dorobant, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat, la 10 ani de la consumarea faptelor, sentinte de cate 4 ani de inchisoare cu executare, din care se vor scadea perioadele de incarcerare anterioare. Aproape 1 an si jumatate in cazul lui Dorobant, cateva luni in cazul lui Tolea. Mandatul de executare a pedepsei pe numele lui Dorobant a ajuns la IPJ Brasov marti seara la ora 20.
La fel ca Tolea, Dorobant nu a opus nici o rezistenta – spun politistii – atunci cand a fost saltat de politisti. Greu de crezut pentru cine a vazut dispozitivele de supraveghere pe care interlopul le montase in jurul apartamentului in care locuieste, la parterul unui bloc din Triaj. Era clar ca individul astepta astfel de vizite in orice clipa: nu mai putin de 7 camere video inregistrau miscarile din afara apartamentului.
Autoritatile vor decide, in scurt timp, unde isi vor executa cei doi pedeapsa; cea mai probabila locatie este Penitenciarul de maxima siguranta Codlea.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.