Inadvertente marca Elena Udrea

Inadvertente marca Elena Udrea

0 168

Iata ca au aparut inadvertente in documentele cu privire la difuzarea spoturilor „Romania – Land of Choice”, cu toate hartoagele ajutatoare si cu tot tupeul afisat de ministrul Turismului. Dar si asa fiind situatia, doamna Udrea este lasa si vrea sa se fofileze, dand vina pe o eroare umana.
Unul din elementele anchetei referitoare la cheltuirea banilor publici de catre Ministerul Turismului este campania publicitara „Romania – Land of Choice”. Suspiciunile au pornit de la inadvertentele din ofertele prezentate in doua documente diferite. Joi seara, intr-o emisiune TV, ministrul Elena Udrea a dat vina pe o „eroare umana”, cu trimiteri ale acesteia cat mai departe de persoana sa.
În data de 14 iulie, Ministerul Turismului transmite, intr-un comunicat de presa, ca a finalizat procedura de achizitie a serviciilor de promovare a brandului de tara. In comunicat se arata ca 550 de spoturi vor fi difuzate pe Eurosport 1 si 475 pe Eurosport 2, in schimbul a unui milion de euro.

In urma documentelor prezentate insa de Elena Udrea in exclusivitate intr-o emisiune la Realitatea TV, tot pe 14 iulie se semneaza Raportul procedurii de achizitie a acestor servicii.
In document, oferta castigatoare este cu totul alta decat cea anuntata in comunicatul de presa. Astfel, spoturile de pe Eurosport 2, canal cu tarife de publicitate mult mai mici, au fost transferate la Eurosport 1. In plus, in aceeasi suma de bani, canalul de televiziune ofera, ca bonus, inca 325 de billboard-uri de cate 6 (sase) secunde si 9 (noua) milioane de bannere pe internet. Totul ar fi costat peste 600.000 de euro, dar a fost un bonus din partea Eurosport. Diferenta dintre ofertele prezentate in cele doua documente a fost explicata de ministrul Turismului printr-o eroare.

„Comunicatul este datat 14 iulie, contractul s-a finalizat tot pe 14 iulie. Probabil cei de la comunicare nu au asteptat finalizarea negocierilor. Faptul ca un comunicat a plecat mai devreme si au dat oferta, nu au asteptat oferta finala, este cel mult o eroare a directorului de comunicare”, a declarat Elena Udrea.

Neregulile nu se opresc insa aici. Potrivit documentelor prezentate in exclusivitate, joi seara, la Realitatea TV, contractul cu Eurosport a fost semnat de reprezentantii ministerului pe 6 august, la mult timp dupa ce difuzarea spoturilor incepuse deja pe Eurosport.

„Promovarea pe Eurosport a fost semnata la 6 august 2009 si vreau sa semnalez o noua ciudatenie a acestui contract, faptul ca Eurosport a difuzat videoclipul, incepand cu data de 1 august, ora 21.30, adicã difuzarea s-a produs cu ºase zile inainte de semnarea acestui contract”, a precizat Alecu Racoviceanu, director Gardianul.

Dar la intrebarea de ce apar oferte diferite in documente oficiale ale ministereului, Elena Udrea a dat vina pe o eroare umana.
Ministrul Turismului a gasit o explicatie si la bonusul urias oferit de cei de la Eurosport.
„Comisia de negociere la care nu am luat parte si-a fãcut treaba si a obtinut acest pret”, a afirmat Elena Udrea.
Dar doamna Udrea minte de stinge. Probabil majoritatea cititorilor nu cunoaste mersul din mass-media al cererilor si ofertelor in cadrul publicitatii. De aceea a si mintit Elena Udrea cu atata seninatate. Dar, pentru cei care nu stiu, se poate arata ca, in cadrul unui contract pentru publicitate, este prevazut un bonus in raport de marimea si valoarea contractului, in genul: vrei zece aparitii, mai ai doua de la mine, la douazeci de aparitii mai ai inca cinci de la mine, si asa mai departe. Bine, sa se inteleaga, am dat cifre aleatorii, spre exemplificare.
Insa bonusul Eurosport este inimaginabil, chiar si in conditii de criza. Este prea exagerat si aceasta probabil pentru a ascunde, ca un ecran, ceva neingaduit ochilor multimii.
Oricum, se pare ca, incetul cu incetul, se adevereste chestia cu untdelemnul care iese la suprafata. Mai ales ca, daca pui in cratita untdelemn cu apa, incepe sa sara stropi fierbinti care, sa speram pentru cazul de fata, ard pe cine trebuie.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.