In ziua prabusirii MIG-ului, presa americana cerea bruierea electronica a rusilor cu...

In ziua prabusirii MIG-ului, presa americana cerea bruierea electronica a rusilor cu drone din Romania

1 194

Presa zilei ia peste picior teoria bruiajului electronic rusesc care ar fi putut deregla aparatele de bord ale avionului și elicopterului prăbușite în Constanța, sugerînd că ar fi din categoria teoriilor conspirației. Doar că teza e întărită spectaculos de un material apărut în presa americană fix în ziua tragediei, respectiv ieri.
Cotidianul ”Libertatea” titrează, ironic, ”Sinteza extratereștilor” cu referire la ediția ”Sintezei zilei” în care generalii Corneliu Dobrițoiu, Virgil Bălăceanu și fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Pașcu au luat serios în calcul ipoteza unui bruiaj electronic din partea rușilor care ar fi condus la prăbușirea celor două aparate. Altfel spus, cei trei grei militari ar flutura teorii aparținînd genului S.F.
Numai că pe 2 martie, marele cotidian american New York Post a publicat un articol extrem de interesant, la orele 19,40 ora locală, menționată sub titlu, corespunzînd orei 2,00 la noi.
SUA pot folosi războiul electronic pentru a-i ajuta pe ucraineni – fără a risca războiul nuclear” se intitulează articolul, iar subtitlul e ”SUA ar trebui să folosească arme electronice și cibernetice pentru a contracara invazia Rusiei în Ucraina”.
Autorul articolului este Bryan Clark, membru în conducerea Institutului Hudson și director al Centrului Hudson pentru Concepte și Tehnologii de Apărare.
Armata americană ar trebui să se implice în conflict în moduri care sunt reversibile, negabile sau periferice. Războiul electronic a fost unul dintre avantajele asimetrice ale armatei americane în Războiul Rece și putea încetini sau deruta forțele ruse folosind efecte reversibile și fără a provoca victime directe” scrie Clark.
Dronele MQ-1 Grey Eagle și MQ-9 Reapers ale Forțelor Aeriene sau ale Marinei ar putea zbura din România sau Polonia în spațiul aerian ucrainean pentru a întrerupe comunicațiile ruse folosind dispozitive de bruiaj, cum ar fi podurile de atac electronice Intrepid Tiger ale Marinei. Aceste sisteme ar putea fi folosite și împotriva forțelor navale ruse de la Marea Neagră pentru a le degrada capacitatea de a coordona operațiunile amfibie de-a lungul coastei ucrainene de la vest de Crimeea.
Cea mai intensă formă de atac electronic sunt microundele de mare putere, care dăunează electronicelor precum sistemele de navigație, radiourile și senzorii. Coloanele rusești care se apropie de orașele ucrainene ar putea fi atacate de un ”cuptor cu microunde” de mare putere, lăsând vehiculele blocate și vulnerabile la ambuscadele ucrainene.
Statele Unite ar trebui să trimită drone precum MQ-9 Reaper sau drone țintă consumabile, cum ar fi RQ-58 Valkyrie, în spațiul aerian ucrainean, care transportă încărcături utile cu microunde de mare putere precum cea de pe racheta CHAMP a forțelor aeriene pentru a ataca sistemele electronice rusești. Deoarece atacurile cu microunde nu lasă urme vizibile, acestea ar putea fi refuzate, dar liderii militari ruși ar înțelege ce s-a întâmplat”
mai scrie Bryan Clark.

Din perspectiva celor relatate, prăbușirea aparatelor de zbor românești nu mai pare chiar ceva de domeniul S.F.; iar dacă americanii vorbesc explicit pînă și în presă de posibilitatea folosirii lor de pe teritoriul României, nu e exclus ca și rușii să aibă ceva similar și să fi acționat preventiv, știind, probabil, că la nivelul NATO se ia așa ceva în calcul.
E doar o ipoteză, dar una care merită să fie luată serios în discuție, cu atît mai mult cu cît prăbușirea MIG-ului 21 e învăluită, deocamdată, de mister.
Întrebări legitime: unde se ducea aparatul exact, avea sau nu muniție la bord, de ce și cum a murit pilotul care se catapultase, cum e posibil ca un avion de război să fie răpus de lipsa degivrării corespunzătoare, cum au fost posibile două tragedii identice în același loc și, mai ales, de ce presa e ținută la un kilometru distanță față de locul prăbușirii, în cazuri similare jurnaliștii avînd posibilitatea neîngrădită să filmeze și să fotografieze locul tragediilor etc?

Bogdan Tiberiu Iacob
Sursa. inpolitics.ro

COMENTARII

  1. Asa e , Bogdane – Mister – si nu de azi de ieri avand in vedere ca pana mai ieri in Ro.
    mai fusesera „rafistolate”: inca vreo 18 „fortaretze zburatoare” …MIG 21 !!
    Care,tot asa , cazusera nedegivrate in mod misterios,.. ca si ieri-alalteieri langa baza Kogalniceanu
    Ori poate cauza sa fie ceva extraterestru?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.