In UE fara becuri cu incandescenţă

In UE fara becuri cu incandescenţă

0 77
Începând cu data de 1 septembrie intră în vigoare directiva europeană ce prevede retragerea becurilor cu incandescenţă pe ansamblul Uniunii Europene, o măsură menită să conducă la economisirea energiei, transmite agenÅ£ia EFE. Această dată încheie perioada tranzitorie începută în luna septembrie 2009, când au fost retrase de la comercializare becurile cu incandescenţă cu o putere de peste 100 de waÅ£i, în anii 2010 ÅŸi 2011 fiind retrase ÅŸi cele de peste 75 ÅŸi respectiv 60 de waÅ£i.
Consumatorii vor putea să le înlocuiască cu becuri fluorescente compacte, care consumă cu 75% mai puÅ£ină energie decât cele cu incandescenţă, sau cu halogene, echivalente cu cele incandescente din punctul de vedere al calităţii iluminării, dar care consumă cu 25-50% mai puÅ£in decât acestea din urmă. Lămpile moderne LED se prefigurează a fi succesoarele naturale ale celor cu incandescenţă din punctul de vedere al calităţii, ele permiÅ£ând în plus economisirea a până la 70% din energia consumată.
Doar preÅ£ul lor ridicat, cuprins între 15 ÅŸi 25 de euro, în comparaÅ£ie cu un euro cât costă un bec tradiÅ£ional, este obstacolul major ce împiedică extinderea utilizării lămpilor LED.
Odată cu înlocuirea becurilor tradiÅ£ionale, Comisia Europeană estimează că fiecare cămin va economisi în medie 50 de euro pe an. Va exista ÅŸi un impact favorabil asupra mediului înconjurător, durata de viaţă mai mare a noilor becuri permiÅ£ând reducerea cantităţii de reziduuri ÅŸi vor scădea ÅŸi emisiile de dioxid de carbon.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.