In Romania este cel mai mic numar de obezi din UE

In Romania este cel mai mic numar de obezi din UE

0 52

Dintre toate statele Uniunii Europene, Romania este tara cu cel mai mic procent de obezi, in timp ce un sfert dintre britanici sunt supraponderali, arata statisticile publicate de Eurostat si preluate de agentiile internationale de presa.
Numarul persoanelor obeze din Uniunea Europeana a crescut de trei ori intr-un singur an. Potrivit Oficiului european pentru statistica, statele cel mai putin atinse de aceasta ‘grava problema de sanatate publica’ sunt Romania (unde procentul obezilor este de 8% in randul femeilor si 7,6% in randul barbatilor), Italia (9,3% si, respectiv, 11,3%), Bulgaria si Franta (12,7% si 11,3%).

Tarile cele mai afectate de aceasta problema sunt: Marea Britanie (unde 23,9% dintre femei si 22,1% dintre barbati sunt obezi), Malta (21,1% si 24,7%), Ungaria, Letonia si Estonia. In aceste state, numarul obezilor se apropie de cel din SUA, unde aceste procente sunt de 26,8%, in randul femeilor, si 27,6%, in randul barbatilor. Eurostat mentioneaza ca nu exista diferente semnificative intre sexe intrucat ‘procentul femeilor obeze este superior celui al barbatilor in opt state, dar inferior in alte 10’.

In toate statele, numarul femeilor obeze creste odata cu inaintarea in varsta. Insa Marea Britanie este un caz particular pentru ca aici inclusiv in randul femeilor tinere se inregistreaza un procent ridicat, acesta fiind de 16,6% in grupa de varsta 18-24 de ani si 20,7% in grupa de varsta 25-44 de ani.

Gradul de obezitate variaza si in functie de nivelul de educatie. ‘In toate statele membre, proportia femeilor obeze scade odata cu cresterea nivelului de educatie’, subliniaza oficiul european. Acesta tendinta este mai putin evidenta in cazul barbatilor. In toate statele europene, populatia cea mai afectata de obezitate este cea cu varsta mai mare de 65 de ani. Cele mai mari diferente intre grupele de varsta cele mai tinere si cele mai varstnice au fost observate in Letonia, Slovacia, Republica Ceha si Estonia.

Aceste date au fost obtinute in urma unui studiu realizat in anii 2008 si 2009. O persoana este considerata obeza atunci cand indicele masei sale corporale este mai mare de 30.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.