În primele opt luni ale anului deficitul balantei comerciale a crescut la...

În primele opt luni ale anului deficitul balantei comerciale a crescut la peste 22 de miliarde Euro

0 170

Cresterea deficitului balantei comerciale in primele opt luni ale anului la peste 22 de miliarde Euro – o evolutie extrem de periculoasa pentru Romania.


Deficitul balantei comerciale la 8 luni in 2022 a ajuns la 22 miliarde de Euro, adica aproape cat deficitul intregului an 2021, in care s-a inregistrat o balanta negativa de 24 de miliarde de Euro.
Trebuie mentionat ca deficitul balantei din 2021 a fost, la randu-i, cu aproape 30% mai mare decat cel din 2020.
Recorduri triste an dupa an in Romania si un semnal ca producem din ce in ce mai putin si consumam mai totul adus din afara, importand astfel inflatie si vulnerabilitatea de a fi dependenti de alte tari, de furnizori care la o adica fie vor creste preturile dupa bunul lor plac fie, pur si simplu, vor opri livrarile.
Estimarile arata ca pentru intregul an deficitul balantei comerciale va ajunge la 35 miliarde de Euro, aproape 15% din PIB.
Cresterea deficitului de balanta comerciala ar trebui sa sperie mai mult decat deficitele financiare sau indatorarea publica cu 50% din PIB. Bani se pot imprumuta, datorii se pot sterge, politici financiare si monetare sunt usor de pus pe hartie, dar sa ajungi ca in 15 ani de la aderarea la UE sa pierzi sectoare intregi de productie industriala este tragic, fara putinta de recuperare. Am pierdut productie de energie, mancare, chimie si aparare, si pierderile continua din cauza crizei preturilor utilitatilor. Iata, stim cu totii, stau inchise combinatele chimice si metalurgice.
Prabusirea productiei industriale duce implicit la prabusirea pietei de munca cu grad inalt de calificare, la descompunerea lanturilor de aprovizionare, la indatorarea excesiva a Romaniei si la pierderea de suveranitate.
Singura solutie, daca nu e prea tarziu, este ca Guvernul Romaniei sa lupte din rasputeri sa atraga investitii industriale, tintind cu ajutorul de stat si facilitatile fiscale exclusiv activitatile de productie industriala. Energia, mancarea, chimia si apararea trebuie produse la noi in tara.

Autor: Dragoș Damian
Sursă: facebook.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.