In primele migratii – barbatii mai multi ca femeile !

In primele migratii – barbatii mai multi ca femeile !

0 89

Barbatii au fost mai numerosi decat femeile in structura demografica a primelor populatii umane care au migrat din Africa, in urma cu aproximativ 60.000 de ani, pentru a popula Orientul Mijlociu, iar apoi Europa si Asia, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Genetics.
Africa este considerata „leaganul umanitatii”, iar studiile recente au demonstrat ca populatiile actuale de pe toate continentele provin din acelasi mic grup de homo sapiens care a parasit Africa in urma cu 50.000 – 70.000 de ani.
Incercand sa afle procentul demografic detinut de barbati si de femei in structura acestor populatii migratoare, cercetatorii de la Facultatea de medicina a Universitatii Harvard, sub conducerea lui Alon Keinan, au descoperit ca descendentii lor proveneau, la inceput, dintr-un numar redus de mame.
Aceasta descoperire nu inseamna neaparat ca numarul femeilor era mult mai mic decat cel al barbatilor, a declarat principalul autor al studiului, dar aceasta concluzie este, totusi, destul de probabila, deoarece acest rezultat este „in acord cu ceea ce au descoperit antropologii despre populatiile de culegatori-vanatori, in randul carora femeile efectuau migratiile pe distante scurte, iar barbatii, pe distante lungi”.
Cercetatorii au pornit de la faptul ca procentajul cromozomilor „X” in cadrul unei populatii date depinde de proportia barbatilor in cadrul acelui grup. Cromozomii „X” si „Y” determina sexul copiilor. Barbatii au in structura lor genetica un cromozom „X” si un cromozom „Y”, iar femeile au doi cromozomi „X”.
Se cunoaste, de altfel, faptul ca proportia intre cromozomii „X” si „Y” influenteaza ritmul cu care mutatiile se raspandesc, prin intermediul cromozomului „X”, asupra a zeci sau chiar sute de generatii.
Cercetatorii au comparat genomii africanilor, europenilor de nord si ai asiaticilor. Ei si-au dat seama de existenta unei „perioade de evolutie genetica accelerata a cromozomului X, dupa separarea dintre africanii din vest si non-africani si inainte de separarea dintre nord-europeni si asiaticii din est”.
Alon Keinan si echipa lui au concluzionat ca, daca cromozomii „X” au evoluat mai repede decat se prevazuse, intre sosirea africanilor in Europa si dezvoltarea pe acest continent a unei populatii cu caracteristici „europene”, acest lucru inseamna ca grupurile de africani migratori, din aceasta populatie, erau compuse in majoritate din barbati.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.