În Piața Sfatului s-a dansat, cu foc, ,,Brașoveanca”!

În Piața Sfatului s-a dansat, cu foc, ,,Brașoveanca”!

0 151

Brașovenii și turiștii, prezenți în Piața Sfatului, au fost martorii unui eveniment cultural de excepție. De Ziua Sfintei Marii, pe scena amplasată în centrul istoric, a fost pus la cale un spectacol folcloric, care a culminat cu alaiul dansului tradițional, ,,Brașoveanca”. Evenimentul a sărbătorit ,,Ziua Jocului Braşoveanca”, dedicată recuperării şi recunoaşterii acestui dans, născut în Schei, ca simbol al Braşovului.
Istoricul Alexandru Stănescu ne-a spus cât de ușor a prins acest joc, în cultura tradițională a acestor meleaguri : ,,Acest dans s-a născut în Scheii Brașovului și a fost perpetuat, în ultimii 200 de ani, în cadrul jocului strămoșesc. Junii și tinerii din Scheii Brașovului trebuiau să facă dovada că se pot integra în societatea adulților și că pot arăta lumii cele șase jocuri de bază, pentru a putea intra în societate. Aică, Hora Junilor, Ardeleana, Breaza, Brâul, Sârba și Brașoveanca. Ultimul, inspirat dintr-o melogie tip polcă, din Europa Centrală, a devenit un joc național, un simbol al apartenenței la identitatea culturală românească, un joc nelipsit de la petrecerile românilor de pretutindeni. Este un joc ușor de învățat, admirat și practicat de la cele mai fragede vârste
După interpretarea unor cântece și dansuri populare din diferite zone ale țării, în Piața Sfatului a început recitalul dansului Brașoveanca, cei prezenți fiind invitați să se prindă în alaiul acestui dans tradițional. Impresia a fost una deosebită, iar oamenii au cântat și dansat cu foc.
Evenimentul organizat în centrul istoric al Brașovului, face parte din proiectul cultural Sm@rtCult Brașov și este finanţat din bugetul Primăriei Braşov. Obiectivul proiectului cultural, implementat de Asociaţia Mă implic (cofinanţator) în perioada 2 august-11 octombrie 2018 şi finanţat din Bugetul Primăriei Braşov, este promovarea unor valori şi simboluri locale, de importanţă la nivel naţional.
D.D.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.