In memoriam Liviu Corneliu Babes

In memoriam Liviu Corneliu Babes

0 457

Ca in fiecare an, Asociatia „15 Noiembrie 1987” va comemora sacrificiul eroului martir brasovean Liviu Cornel Babes.
Reamintim celor care au uitat, in goana trairii momentului actual, precum si celor mai tineri, care nu au apucat sau nu au putut constientiza, din cauza varstei prea fragede sau a inca inexistentei, trairea momentului din 2 martie 1989, ca in acea zi o veste a zguduit Brasovul. Vestea circula din gura in gura, soptita tainic la ureche, pentru ca se petrecuse un fapt care lovise crunt in structurile comuniste, aflate in plina disperare a decaderii: un om isi daduse foc in Poiana Brasov, pe partia Bradul, in fata a zeci de turisti, multi dintre ei venoiti din Occidentul liber.
Sufletul sensibil al pictorului amator, angajat la „Prefabricate” Brasov in functie tehnica, nu mai putuse rezista teroarei instaurate in Brasov dupa razmerita „stegarilor” din 15 noiembrie 1987, precum si a infometarii cumplite, frigului si a altor lipsuri la care erau supusi brasovenii de catre regimul ceausist, orasul fiind socotit un bastion al nesupunerii. Astfel, in acea zi de 2 martie 1989, an ce urma sa se incheie prin caderea dictaturii, Liviu Cornel Babes a infipt in zapada partiei „Bradul”, la vedere, o pancarda anticomunista si, cum am spus, in fata multor turisti iesiti la schiat, si-a dat foc strigand contra dictatorului si spre luare aminte a turistilor occidentali.
Pe alta pancarta, tinuta in maini de faclia vie, se putea citi: „Stop Murder! Brasov = Auschwitz!”
In primele momente lumea a luat totul drept vreo scena dintr-un film. Vazandu-l insa pe Liviu Babes arzand, in urlete de durere, la poala unui brad, si-a dat seama de sensul momentului, ramanand puternic socata.
Se intelege ca, oficial, s-a spus ca actiunea a fost cea a unui nebun, posturile romanesti de radio si televiziune neamintind despre incident. Doar Apusul s-a facut auzit, posturile de radio transmitand din Lumea Libera in limba romana fiind in acele zile intens ascultate, in ciuda pericolelor existente si a urmarilor unor asemenea fapte.
Trupul neinsufletit al lui Liviu Babes a fost inmormantat intr-un colt al Cimitirului Municipal, in mare tacere si mare supraveghere a organelor de securitate, dupa o serie de sicanari a familiei eroului.
Astazi, Asociatia „15 Noiembrie 1987” asteapta cat mai multi brasoveni sa fie prezenti la crucea de la poalele partiei „Bradul”,.la orele 11, cu o floare si o lumanare, pentru a comemora 20 de ani de la supremul sacrificiu a lui LIVIU CORNELIU BABES in slujba idealurilor libertatii.
Se doreste constientizarea actului de sacrificiu, act de care foarte putini ar fi in stare, acum ca si in trecut sau viitor. Caci acest sacrificiu se adauga altora, ramase in anonimat, toate ducand in final la ceea ce s-a numit Revolutia de la 1989.
O lacrima si un indemn: sa nu ne uitam eroii!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.