In functiune o noua Lege a adoptiilor

In functiune o noua Lege a adoptiilor

0 162
Incepand din data de 7 aprolie a.c. intra in vigoare modificarile aduse Legii adoptiilor care deschida partial adoptia internationala. Presedintele Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), Bogdan Panait, a prezentat vineri noua Lege a adoptiilor, precizand ca sambata intra in vigoare modificarile aduse Legii 273/2004. Noile reglementari extind sfera persoanelor cu resedinta in strainatate care pot adopta international copii din Romania.
Practic, incepand de sambata, toti romani care locuiesc in strainatate si doresc sa infieze un copil din Romania vor putea demara procesul de adoptie, prima etapa fiind solicitarea atestatului de familie adoptatoare.
Bogdan Panait a precizat ca persoanele interesate ar trebui sa se adreseze autoritatilor centrale din domeniul adoptiei din tarile in care locuiesc. Presedintele ORA a mai spus ca in anumite tari, precum Italia si Israel, adoptarea copiilor romani va incepe cu intarziere, deoarece autoritatile centrale din cele doua state au delegat o parte dintre atributii unor organizatii neguvernamentale, care trebuie acreditate si de catre Oficiul Roman de Adoptii.
Potrivit noii legi, pot adopta persoanele rude de pana la gradul al IV-lea cu copilul pentru care a fost incuviintata deschiderea procedurii adoptiei interne, familiile in care cel putin unul dintre soti este si cetatean roman sau cetatenii straini, daca au statutul de sot al parintelui natural al copilului a carui adoptie se solicita.
Conform modificarilor facute este obligatoriu ca cererea persoanei sau familiei care solicita adoptia internationala sa fie insotita de actul din care sa rezulte ca exista garantiile ca are posibilitatea sa intre si sa locuiasca permanent in statul primitor.
De asemenea, copilul care va fi adoptat trebuie sa aiba fata de adoptator si rudele acestuia aceeasi situatie legala ca cea a unui copil biologic.
Persoanele care vor solicita adoptarea unui copil vor fi obligate sa locuiasca in Romania cel putin 30 de zile consecutiv, pentru a intari relatia cu acesta.
Pot fi adoptati international numai copiii pentru care nu a putut fi identificat un adoptator sau o familie cu resedinta in Romania intr-un interval de doi ani.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.