În dezbatare pensia cea de fiecare zi a multor români – Pilonul...

În dezbatare pensia cea de fiecare zi a multor români – Pilonul 2 nu este „soluția miraculoasă”! (1)

0 148

Zilele acestea suntem bombardați de la PNL și mai nou de la USR cu informații despre sistemele de pensii. Ni se repetă obsesiv că sistemul clasic de pensii, Pilonul 1, va intra în colaps. Nimic mai FALS. Acesta este un sistem bazat pe solidaritatea intergenarațională și în principiu bugetul este alimentat din contribuțiile generațiilor care lucrează. De aici se plătesc pensiile pentru cei care au lucrat. Dacă sumele nu sunt suficiente se apelează la alte surse din bugetul de stat. Statele nu dau faliment, firmele private da.

Pilonul 2 – „soluția salvatoare” invocată ca o mantră de cei care nu vor să facă o minimă analiză se dovedește a nu fi tocmai miraculoasă. Dar să vedem împreună de ce:
Pilonul 2 de este de fapt o struțo-cămilă, fiind obligatorie vărsarea contribuției, ca și in cazul Pilonului 1, insă administrarea este făcută de firme private.
Primul stat în care acum 40 de ani s-a optat în totalitate pentru acest sistem a fost Chile, pe vremea dictatorului Pinochet. Contribuția a fost de 10%. De aici acest model a fost exportat către alte 30 de state din America Latină, Asia de Sud-Est și Europa de Est, printre care și România.
Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială foloseau acest model ca exemplu de bună practică și il recomandau ca „soluția minune”. Astăzi, în Chile sunt revolte, demonstrații și morți pentru că acest sistem a eșuat. Pensiile pe care Pilonul 2 reușește să le plătească sunt mult prea mici pentru majoritatea pensionarilor chilieni.
Statisticile arată că pensiile sunt doar o treime din salariul avut, deși promisiunea inițială a fost că vor fi mai mari decât jumătatea salariului. Doar 20% dintre chilieni sunt mulțumiți cu pensia obținută, adică aceia care sunt sănatoși și au stagiu complet de cotizare. Acest sistem a fost gândit pentru stagii complete de cotizare și NU OFERĂ SOLUȚII pentru cei cu stagii de plată incomplete, pentru cei vulnerabili care au fost plătiți la gri sau negru, pentru cei care au avut perioade in care nu au lucrat. (Sursa FT).

O altă vulnerabilitate a Pilonului 2, despre care PNL și USR nu vorbesc, este riscul ca administratorii privați să dea faliment sau să investească în pierdere. Probabil că ne vor spune povești despre asigurări și reasigurări. Criza din 2008 ne-a învățat că pierderile sunt suportate tot de către cetățeni. Iar despre investiții in pierdere vă rog să vedeți cazul DIGI. Sunt administratori de fonduri in România care performează sub rata inflatiei, ceea ce inseamnă că depunerile românilor scad, nu sporesc.
Am o întrebare simplă pentru economiștii (lobby-iștii) USR și PNL. Viitorul este al tehnologiei: digitalizare, inteligență artificială, robotizare. Se vorbește deja despre cei care nu vor dobândi competențele necesare și care vor fi afectați prin pierderea locurilor de muncă. Cum îi integrăm in Pilonul 2?
Soluțiile care se prefigurează azi sunt un venit minim garantat, urmat desigur și de o pensie minimă garantată. Vom impozita noile companii fără angajați, astfel incât să susținem sistemul de pensii? Pilonul 2 nu raspunde unei astfel de nevoi.

Și pentru a incerca să oferim soluții vă spun că Pilonul 3 se referă la sistemul de pensii private opționale cu contribuția angajatului, iar Pilonul 4 la sistemul de pensii private cu contribuția angajatorului sau pensiile ocupaționale. Legea 1/2020 reglementează acest lucru. Ar putea reprezenta un început de soluție. Dar despre aceasta …data viitoare.
Stefan Radu Oprea
#nuChile

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.