In credinta populara, Trisfetitele anunta primavara

In credinta populara, Trisfetitele anunta primavara

0 150

La data de 30 ianuarie, crestinii ortodocsi ii sarbatoresc pe cei trei mari ierarhi – Vasile, Grigore si Ioan. In calendarul popular, sarbatoarea se numeste Trisfetitele si este foarte importanta. Sunt interzise, sub amenintarea bolilor, orice activitati casnice. Femeile cred ca daca in aceasta zi ii cinstesc pe cei trei sfinti, ei le vor ajuta sa toarca mai cu spor in tot restul anului. La tara, femeile fac astazi coliva si o impart la biserica, unde aprind si impart si lumanari pentru pomenirea mortilor. In aceasta zi, fetele fac vraji pentru a li se arata ursitul in vis.


De asemenea, in credinta populara, la Trisfetite incepe sa se schimbe vremea, sa se strambe partiile si sa dea in primavara, ca doar iarna mai are de stat doar o luna, in cea a Faurarului, asa cum i se spune popular lunii februarie.


?


Obiceiuri si superstitii


In credinta populara, cei trei ierarhi erau trei doctori vindecatori de boli. In aceasta zi nu se lucreaza fiind rau de ars, de friguri si de paguba. Denumirea de Trisfetitele vine de la „Tri sviatiteli” – Cei trei sfinti-ierarhi. Se spune ca in aceasta zi trebuie sa dam o lumanare de pomana, pentru ca intreaga viata sa fie luminata.


Se zice ca Maica Domnului a iesit la biserica cu pruncul Iisus, uitand ca n-a implinit inca 40 de zile de la nastere. S-a intors, pana la termen (2 februarie), si a facut o famioara (marama) pentru biserica. Trisfetitele inseamna un praznic pentru pacate. In multe zone, familiile „santuiesc” pe cei Trei Ierarhi de patroni ai casei.


Credinta populara spune ca in aceasta zi incolteste graul sub zapada, cel care a ramas neincoltit de cu toamna si ca la Trisfetitele se schimba vremea. Sarbatoarea este si un prilej de a afla cum va fi vremea: daca curg stresinile, primavara e friguroasa, iar daca este ger, vara e calduroasa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.