În A.N.A.F Braşov istoria se repetă la fiecare cinci ani! Se vrea...

În A.N.A.F Braşov istoria se repetă la fiecare cinci ani! Se vrea impozitarea diurnele muncitorilor detaşaţi la munca în Europa!

3 591

Sub directa coordonare a directorului general din cadrul DGRFP BRASOV, echipe de control din judeţele COVASNA SI MURES iau cu asalt firmele de munca temporara, stabilind in sarcina acestor societati obligația de A IMPOZITA RETROACTIV, pe ultimii cinci ani, diurnele muncitorilor detaşaţi la munca în Europa.
Având în vedere faptul că aceste sume colosale de zeci de milioane nu vor fi încasate niciodată, ne intrebăm care este scopul şi  eficienta acestor controale??? Să se raporteze la Bucuresti sumele stabilite în deciziile de empunere, pentru a ocupa un loc fruntaş pe ţară ?

Oare conducerea ANAF stie ce se întamplă de fapt în teritoriu? Ştie că aceste controale fără sens nu au nicio finalizare benefica la bugetul statului? Ştie CĂ SUMELE STABILITE ÎN SARCINA CONTRIBUABILULUI DE ZECI DE MILIOANE NU VOR FI NICIODATĂ RECUPERATE DE LA CONTRIBUABILI??? Interesează pe cineva ca în urma unor astfel de controale dispuse de sefi, firmele intra in insolvenţă???
Firmelor respective li se imputa la plata milioane de euro pe care NU LE-AU ÎNCASAT NICIODATA ,LI SE BLOCHEAZĂ ACTIVITATEA ŞI SE PUN ÎN PERICOL VENITURILE ROMANILOR CARE SUNT TRIMIŞI SĂ LUCREZE ÎN STRĂINĂTATE.
Practic, prin deciziile ANAF se anulează dreptul de diurna al unor salariaţi doar pe motivul că sunt puşi la dispoziţie prin agent temporar, obligând angajatorii să încalce principiile europene privind egalitatea de tratament şi nediscriminare pe motiv de cetăţenie sau naţionalitate.

ANAF împotriva UE
Pe scurt, ANAF insista ca ÎN ROMÂNIA, angajaţilor care desfasoară munca temporara în statele membre ale UE să nu li se acorde diurne, deşi legislaţia îi obligă pe aceștia să le asigure atât salarii cât şi orice alte facilităţi, întocmai ca angajaţii care desfasoară aceiaşi muncă în statul membru al UE.
Fenomenul, din punctul de vedere al Codului muncii, este total invers: un salariat angajat printr-un agent de muncă temporar are aceleaşi drepturi ca orice salariat pentru că sunt conferite de întreg Codul muncii şi în plus beneficiază de drepturi superioare similare cu cele pe care le-ar fi avut salariaţii la locul de desfăşurare al activitatii in strainatate, conform art. 92 din Codul Muncii. Niciun temei normativ din Codul muncii nu anulează dreptul la diurna al salariatului şi nici echipele de control nu au probat în vreun fel faptul ca salariatul nu are dreptul la diurna 1256/2011.

Potrivit art.92 din Codul muncii : ,,Salariaţii temporari au acces la toate serviciile şi facilităţile acordate de utilizator, în aceleaşi condiţii ca şi ceilalţi salariaţi ai acestuia. Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care îl primeşte salariatul utilizatorului, care prestează aceeaşi muncă sau una similară cu cea a salariatului temporar”.

D-lor care dispuneti, coordonati si acceptaţi efectuarea acestor controale, aţi citit măcar CODUL MUNCII, LEGEA 16/2017  înainte de a dispune astfel de masuri?? Stiţi că salariatii care lucreaza in baza unui agent de munca temporara NU AR AVEA DREPTUL LA DIURNĂ DECÂT DACĂ EXISTĂ O PREVEDERE IMPERATIVĂ ÎN ACEST SENS ÎN CODUL MUNCII. Cum aceasta nu există, LIMITAREA DREPTULUI LA DIURNA ESTE ILEGALĂ, iar reîncadrarea diurnei în venituri salariale este eronată.
Care este interesul dv. în efectuarea acestor controale? De a închide firmele care vă aduceau lunar la bugetul statului sume de bani considerabile? De a raporta ca pe vremea comunismului, la nivel central ce harnici şi lipsiţi de eficenţă sunteţi în teritoriu??? Nu este lipsă de interes ce contravine principiilor şi atribuţiilor dumneavoastră în exercitarea activităţii de control, sau de colectare a impozitelor şi contribuţiilor la bugetul de  stat?

D-le director al DGRFP BRASOV, vă preocupă rezultatele acestor controale??? Ştiţi cumva că şi în anul 2015 au avut loc astfel de controale aberante?
Diferenţa este ca la acel moment cineva şi-a dat seama de gravitatea şi dezastrul acestor abuzuri şi ce credeti? În anul 2015 cineva şi-a asumat abuzurile şi erorile inspectorilor fiscali dirijaţi de şefi incompetenţi şi s-a adoptat în premiera in istoria fiscului, amnistia unor astfel de obligaţii fiscale, strict a celor legate de asimilarea diurnelor cu drepturile salariale!!!!!!
Prin Legea 209/2015 privind anularea unor obligaţii fiscale (denumită și legea amnistiei fiscale),  legiuitorul a dorit să înlăture anumite inechități apărute în aplicarea practică a Codului Fiscal din cauza ambiguităților legislative care au permis interpretări diferite și, de multe ori,  abuzive.
Prin legea respectiva  au fost ANULATE TOATE OBLIGATIILE FISCALE ,,rezultate ca urmare a recalificării sumelor reprezentând indemnizaţia primită pe perioada delegării şi detaşării de către angajaţii care şi-au desfăşurat activitatea pe teritoriul altei ţări “.

Din păcate însă, după cinci ani, alte capete luminate reiau abuzurile şi dispun din nou aceleasi  controale abuzive, probabil pentru că pe ei nimeni nu îi trage la raspundere. Nimeni nu verifică dacă interesele acestor controale sunt în concordanţă cu  interesele colectarii sumelor de bani la buget, cât timp rezultatele încasărilor sunt zero. Astfel se explica principiile de functionare ale ANAF-ului în teritoriu : timpul trece, leafa merge,ce să mai facem, să nu ne plicitisim? Reluam vechile naravuri.

Ce ne pasă ca rezultatele controalelor sunt un fiasco la bugetul statului? Ne-am făcut treaba, am stabilit sume pe hârtie, cine ne mai verifica dacă le şi încasăm? Dam bine la raport! Şi ne pastram funcţiile! Sau poate chiar promovăm!!! Cam asta e singurul interes plauzibil în toată degringolada asta.

I.R.

COMENTARII

  1. Corect articol, ANAF doreste distrugerea acestor firme ce fiscalizeaza in Romania foarte multe salarii mari. ANAF nu tine cont de legea 16 si intrepreteaza abuziv si fara drept codul muncii.
    Inspectorii de la ANAF fac abuz in serviciu si nimeni nu ii vede, inca !!!.
    Cand o sa apara primul functionar public suspendat/cercetat o sa vedem in Romania aplicata si corect citita legea.

  2. Șefi de la ANAF nu înțeleg nici in momentul asta ca ce fac e abuziv și ca legislația muncii o aplica Itm nu ANAF-ul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.