În 5 iunie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Mediului

În 5 iunie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Mediului

0 180

 Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită în fiecare an pe 5 iunie este, cea mai importantă platformă prin care ONU încearcă să sensibilizeze opinia publică pentru protejarea mediului înconjurător. În prezent, mai mult de 6 miliarde de oameni, din care o treime sunt copii, respiră aer poluat, iar acest lucru are aspecte negative asupra sănătății lor. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 97% din orașele din țările cu venituri mici și mijlocii, cu peste 100.000 de locuitori, nu respectă liniile directoare privind calitatea aerului. Poluarea aerului poate fi prevenită, se mai arată în comunicatul ONU. Soluțiile – legi, standarde, politici, programe, investiții și tehnologii sunt cunoscute și pot fi implementate. Aerul curat este un drept uman. Este dreptul fiecăruia dintre noi și responsabilitatea fiecăruia dintre noi.

Această zi constituie un prilej pentru instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, asociaţiile de tineri, organizatiile nonguvernamentale, întreprinzatori, inclusiv mass-media, de a se mobiliza prin manifestări comune menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării factorilor de mediu. Marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezintă un binevenit semnal şi un îndemn de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare. Ziua Mondială a Protecţiei Mediului, marcată pe data de 5 iunie, se înscrie în efortul comun de a promova dezvoltarea durabila a oraselor.
Ziua Mediului este o sărbătoare a tuturor cetaţenilor indiferent de tară, rasă sau de altă natură. Acest eveniment este utilizat pentru a atrage atenţia populaţiei asupra problemelor de mediu existente pe plan local, national şi regional.
Astfel, se reaminteste anual omenirii cat de grave pot deveni lucrurile daca nu se manifestă grija pentru patrimoniul natural. Este important a sădi în mintea şi sufletul fiecărui cetăţean al societăţii, conceptul ca omul, ca specie biologică, este dependent de natură şi nu poate trăi în afara ei. Fiecare dintre noi poate contribui semnificativ la ameliorarea şi protejarea parcurilor, a spaţiilor verzi sau a grădinilor, precum şi la celebrarea acestei sarbatori prin participare şi sustinere.

Potrivit unui nou raport ONU privind poluarea aerului din Asia și Pacific, punerea în aplicare a 25 de politici tehnologice ar putea conduce la o reducere cu 20% a dioxidului de carbon și o reducere de 45% a emisiilor de metan la nivel global.Un alt raport al Agenției Europene de Mediu (AEM) privind calitatea aerului din Europa arăta pentru anul 2018 că, deși politicile puternice și acțiunile la nivel local au contribuit la scăderea nivelurilor de poluare în orașele Europei, majoritatea cetățenilor europeni care trăiesc în zonele urbane continuă să fie afectați de nivelul de poluare care depășește recomandările OMS.

Conform estimărilor AEM, expunerea pe termen lung la poluarea cu pulberi fine este responsabilă pentru peste 400 000 din decesele premature în Europa anual.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.