In 2009 – cestere economica sub 4 la suta ! (2)

In 2009 – cestere economica sub 4 la suta ! (2)

0 123

Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch Ratings, nu exclude posibilitatea unei contractii a PIB in primul trimestru al anului viitor, insa crede ca acest scenariu este putin probabil, avand in vedere situatia consumului din Romania.
El anticipeaza o crestere economica de 8% in acest an, care va incetini la doar 3% la sfarsitul lui 2009.
„Exista riscuri semnificative in sensul scaderii acestor prognoze, ca urmare a vulnerabilitatilor externe de finantare a Romaniei. O depreciere brusca a leului ar putea afecta economia reala si sistemul bancar, pe fondul majorarii ponderii detinute de euro in sectorul financiar”, a explicat directorul Fitch.
Analistii straini sunt mai pesimisti decat cei romani atat in ceea ce priveste evolutia economiei in anul viitor, cat si pe termen scurt.
„Consider ca rata de crestere a PIB se va reduce la circa 5-6% in trimestrul al patrulea, depinzand de gradul de disponibilitate a creditelor, care nu a fost pana in prezent ridicat. Cea mai mare parte a avansului economic se va datora inertiei consumului”, a afirmat Bartosz Pawùowski, analist pentru piete emergente la TD Securities din Londra.
El previzioneaza o incetinire brusca a majorarii PIB, de la 8% in 2008 la doar 3% anul viitor, si prognozeaza un avans economic cuprins intre 1 si 2% pentru primul trimestru al anului viitor, mentionand ca „Guvernul ar putea impulsiona in mod artificial consumul, chiar riscand stabilitatea pe termen lung”.
La randul sau, Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland, a observat ca majoritatea statelor din regiune sunt optimiste in ceea ce priveste perspectiva exporturilor si a investitiilor straine directe. El a vizat recent mai multe tari din Europa Centrala si de Est.
„Problema este ca toate statele din regiune se vor bate pentru o prajitura mult mai mica, pe fondul scaderii comertului si contractarii economiei”, a spus Ash.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.