Atenţie la arderile de mirişti şi vegetaţie uscată!

Atenţie la arderile de mirişti şi vegetaţie uscată!

0 142

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, reglementat prin Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 355/2015.
Arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce aţi obţinut acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, permisul de lucru cu foc de la Primărie şi este anunţat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de pe raza localităţii unde se defăşoară arderea.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, facem apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:
– să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
– să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
– arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate;
– să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.


Conform OUG nr 195 / 2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/ 2006 privind protectia mediului, art. 96, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3000 – 6000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, încălcarea următoarelor prevederi legale: “ obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă ”.

Incendiile de vegetaţie uscată care se produc în apropierea căilor de circulaţie principale, pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

În ceea ce priveşte modul de comportare pe care trebuie să îl adopte participanţii la trafic , facem următoarele recomandări:

“Dacă ne aflăm în mers”

-evitarea pătrunderii în zona de fum, iar dacă am fost surprinşi de acesta , nu trebuie să oprim pe loc;

-anunţarea incendiului prin numărul de urgenţă 112 şi transmiterea tuturor informaţiilor utile pentru pompieri ( locul producerii, direcţia de propagare a focului, dacă sunt sau nu persoane surprinse în foc ) ; pe timpul apelului operatorii transmit indicaţii în funcţie de natura evenimentului;

-închiderea geamurilor şi comutarea instalaţiei de climatizare pe mod “recirculare” , pe timpul traversării zonei;

-dacă traficul este restricţionat, menţineţi liberă banda de urgenţă, pentru accesul autospecialelor de pompieri.

“Dacă suntem în staţionare”

-părăsirea zonei de manifestare a fumului şi semnalizarea celorlalţi participanţi la trafic;

-îndepărtarea de autovehicul şi respectarea indicaţiilor primite din partea autorităţilor;

-pe timpul traversării zonei de pericol trebuie protejate căile respiratorii cu ajutorul unui material textil umezit.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.