„Impuscatul cocosului” la Apata

„Impuscatul cocosului” la Apata

0 76

Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov, cu sprijinul financiar al Consiliul Judetean Brasov, impreuna cu primaria Apata, organizeaza duminica 23 martie, incepand cu orele 14.00, in comuna Apata, obiceiul comunitatii maghiare: „Impuscatul cocosului”. Este vorba de un obicei traditional, specific comunitatii din Apata.

Originea obiceiului
Impuscatul cocosului este un obicei traditional al comunitatii maghiare. Ceremonialul se desfasoara in prima zi de Paste in comuna Apata. Originea obiceiului este legata de o legenda a locului, care spune ca in secolul al XVI – lea, in timpul unei invazii tataresti, populatia din zona s-a retras in cetate. Invadatorii au pustiit localitatea, dar la retragere au auzit un cantec de cocos din cetate. In acest fel, locuitorii refugiati aici au fost descoperiti, cetatea a fost asediata, iar supravietuitorii au hotarat pedepsirea cocosului tradator. In zilele noastre, participantii la acest eveniment sunt copiii, scopul sarbatorii fiind initierea in ochirea si tragerea la tinta cu arbaleta. Locul cocosului este luat de un panou pe care este pictat acest animal.
Alaiul ce porneste de la o gazda colinda ulitele satului indreptandu-se spre un deal din afara localitatii unde are loc „judecata cocosului” . Totul se va incheia cu o masa si un spectacol la caminul cultural.

Laura Moise

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.