Imprumuturi la CAR ale populatiei s-au dublat

Imprumuturi la CAR ale populatiei s-au dublat

0 125

Cererile de imprumut ale populatiei s-au dublat in luna septembrie 2008 comparativ cu inceputul anului, pentru o parte din cele 15 Case de Ajutor Reciproc membre ale Federatiei Caselor de Ajutor Reciproc (FEDCAR), urmare a noilor norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, directorul Federatiei, Florin Simion.
“In contextul aparitiei noilor norme BNR pentru creditare, o parte dintre CAR-urile membre ale FEDCAR au inregistrat dublari ale cererilor de acorduri de imprumuturi de la populatie, in luna septembrie 2008, comparativ cu nivelul de la inceputul acestui an. Toate cele 15 CAR-uri membre au inregistrat cresteri, insa in cazul unora, majorarea numarului cererilor a fost de suta la suta”, a afirmat Florin Simion.
Directorul FEDCAR a adaugat ca tendinta populatiei de a se orienta catre CAR-uri pentru imprumuturi s-a moderat in luna octombrie 2008.
“In urma numarului mare de cereri de imprumuturi adresate CAR-urilor, s-a neglijat lichiditatea acestora, care a revenit pe un trend ascendent, insa, in luna octombrie a acestui an”, a precizat Florin Simion.
Ratele dobanzilor pentru imprumuturi variaza, in medie, la cele 15 CAR-uri FEDCAR intre 18 si 19 la suta pe an din valoarea imprumutului, iar pentru economii, intre 10 si 12 la suta pe an, potrivit directorului Federatiei.
“In prezent, principalele provocari cu care se confrunta FEDCAR sunt acordarea de imprumuturi neperformante, cresterea delincventei si scaderea lichiditatii”, a declarat Florin Simion.
Cele 15 CAR-uri detin 42 de sucursale, la nivel national, iar valoarea totala a activelor acestora s-a ridicat la 47 milioane dolari, in primele noua luni ale a anului 2008.
Lichiditatea acestora, la finalul lunii septembrie 2008 a fost de 13 la suta, capitalul de peste 16 la suta, solvabilitatea de 122 la suta, cheltuielile operationale de peste opt la suta. Delincventa inregistrata in primele noua luni ale acestui an de catre cele 15 CAR-uri FEDCAR a fost, in medie, de 2,31 la suta, iar activele neproductive au reprezentat 4,7 la suta din totalul activelor, a mentionat directorul Federatiei.
Federatia Caselor de Ajutor Reciproc (FEDCAR) si World Council of Credit Unions (WOCCU) au organizat, la Bucuresti, Congresul European al Uniunilor de Credit.
FEDCAR este afiliata WOCCU, iar in viitor va face parte dintr-o organizatie similara ce va fi formata la nivel european.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.