Impozitul forfetar o povara pentru multe companii

Impozitul forfetar o povara pentru multe companii

0 104

Impozitul forfetar este discriminatoriu pentru firmele mici, a declarat, saptamana trecuta, la un seminar pe tema taxelor si impozitelor, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Florin Parvu.
„Impozitul forfetar este discriminatoriu pentru unele companii. Sunt companii cu cifra de afaceri de 12.000 euro care nu pot suporta acest impozit. Exista 120.000 de astfel de firme si odata cu inchiderea lor ar creste numarul somerilor cu 50.000 de persoane. O societate cu o cifra de afaceri de peste 30 milioane euro trebuie sa plateasca 10.000 de euro la stat, adica 83 de euro la un milion de euro realizat. Societatile cu cifra de afaceri intre 0 si 12.000 euro platesc 3 – 4 la suta din cifra de afaceri”, a afirmat Florin Parvu.
Impozitul forfetar poate fi o masura aplicata pe termen scurt, o solutie optima pentru economia romaneasca putand fi plafonarea bazei de calcul pentru toate categoriile de contributii la stat, a declarat Gabriel Biris, partener fondator Biris Goran.
„Introducerea impozitului forfetar este o masura pe termen scurt. Prin impozitul forfetar scade interesul firmelor sa declare sumele pe care le realizeaza si astfel creste evaziunea fiscala. O solutie ar putea fi plafonarea bazei de calcul la toate contributiile”, a spus Gabriel Biris.
Firmele ar putea fi obligate sa plateasca un impozit minim (forfetar) de 1.625 lei pe trimestru, incepand din al treilea trimestru al anului 2009, potrivit proiectului de ordonanta privind rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, transmis de Ministerul Finantelor Publice (MFP) partenerilor sociali.
Proiectul de act normativ prevede ca impozitul forfetar sa fie aplicat de la 1 mai 2009, iar pentru perioada 1 mai – 30 iunie 2009 impozitul minim obligatoriu sa fie de 1.083 lei, indiferent daca societatile respective fac sau nu profit.
Acest impozit forfetar se va aplica firmelor care desfasoara activitati precum tranzactii imobiliare, activitati de inchiriere si leasing, investigatii si protectie, comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comert cu ridicata, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor, pentru hoteluri si alte facilitati de cazare, restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie, activitati de servicii in tehnologia informatiei, activitati de servicii informatice, activitati juridice si de contabilitate, in industria alimentara, fabricarea bauturilor, activitati ale directiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate, activitati de management si de consultanta in management, activitati de arhitectura si inginerie, activitati de testari si analiza tehnica, agentii de turism si tur-operatori, alte servicii de rezervare si asistenta turistica, activitati de secretariat, servicii suport si alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor, activitati sportive, recreative si distractive, transporturi rutiere, alte servicii.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.