Impotriva exploatarii copiilor

Impotriva exploatarii copiilor

0 54

Ieri a fost inaugurat la Brasov primul Centru Educational din municipiul nostru. De acest lucru s-a ingrijit organizaþia Salvati Copiii.

Noul Centru se afla in incinta Scolii nr.3 si are ca principal obiectiv reintegrarea sociala si scolara a copiilor exploatati prin munca si prevenirea abanandonului scolar.

Este cunoscut faptul ca, atat in tara, cat si in judetul nostru, mai ales in mediul rural, multi copii sunt exploatati de parinti, acestia punandu-i la treburi uneori peste puterile lor. Iar dintre copiii exploatati, cei mai multi se intalnesc in familiile de tigani. In acest mediu, copiii sunt trimisi la cersit, la furat, in cel mai bun caz sunt vanduti cu ziua la munci gospodaresti. Asemenea exemple pot fi intalnite in comunitatile tiganesti din Budila, Apata, Codlea, Zizin, Garcini si in alte si alte localitati rurale din judet. In plus, daca acesti copii exploatati nu aduc acasa cat sa-si umple asa-zisii parinti burdihanele, sunt batuti si de multe ori lasati flamanzi. Am discutat cu destui asemenea copii si sunt sigur pe ceea ce scriu. Iar de scoala nimic, acestor copii fiindu-le astfel inchisa calea spre invatatura, cultura, o viata mai demna.

Este drept, astfel de cazuri sunt mult mai rare printre familiile de “albi”, dar nu sunt excluse.

In primul an de activitate, centrul va oferi servicii de tip “After School“ si “A doua sansa“ unui numar de 70 de copii identificati de asistentii sociali, care au fost gasiti muncind sau cersind.

Pentru inceput este bine si asa, dar total insuficient fata de numarul celor pe care ii putem vedea daca ne uitam mai atenti in jurul nostru.
Iar problema cea mai dureroasa nu consta in faptul ca adunam copiii si le oferim servicii. Mult ma important ar fi ca parintii lor denaturati sa fie trasi la raspundere, prin legi, si constransi la schimbarea atitudinii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.