Importanta microelementelor pentru organism-I

Importanta microelementelor pentru organism-I

0 278

?



  • Borul. Este prezent in mere, struguri, must, stafide. Este capabil sa impiedice in buna masura decalcifierea oaselor intalnita la femei dupa menopauza. De asemenea, borul ajuta la mentinerea nivelului de estrogeni in sange la femeile carora li se administreaza terapii de inlocuire a estrogenilor.
  • Clorul. Echilibreaza balanta acido-bazica a sangelui. Este eficient in combinatie cu potasiul si sodiul. Ajuta la eliminarea reziduurilor organice, contribuind la buna functionare a ficatului. Ajuta la digestie.
  • Iodul. Doua treimi din iodul din organism este concentrat in tiroida. Dat fiind faptul ca aceasta glanda controleaza metabolismul, o cantitate insuficienta de iod poate determina incetinirea reactiilor mentale, cresterea in greutate si lipsa de energie. Ajuta la arderea excesului de grasimi. Are efect energizant. Asigura sanatatea parului, unghiilor, pielii.
  • Florul. Scade incidenta cariilor dentare. Fosfor. Calciul si vitamina D sunt indispensabile pentru metabolizarea fosforului. Pentru a fi eficiente, calciul si fosforul trebuie sa se afle in organism intr-un raport de 2:1. Este necesar pentru structura normala a oaselor si dintilor. Este important pentru regularizarea batailor inimii si esential pentru functionarea rinichilor. Ajuta in procesele de crestere si vindecare.
  • Calciul. Este mineralul prezent in cea mai mare cantitate in corpul omenesc. Contribuie alaturi de fosfor la mentinerea sanatatii oaselor si dintilor. Impreuna cu magneziul este responsabil de sanatatea sistemului cardiovascular. Ajuta in tratamentul insomniilor. Contribuie la metabolizarea fierului. Detine un rol important in transmiterea impulsurilor nervoase, fiind un tonic al sistemului nervos. Asimilarea calciului este favorizata de prezenta fosforului, magneziului, cuprului, fluorului si siliciului, a vitaminelor A, C si D, precum si a razelor solare. Vitamina D este absolut necesara pentru efectuarea transportului calciului prin mucoasa intestinala. Raportul de 2/1 dintre calciu si fosfor este considerat cel optim pentru absorbtia calciului.
  • Potasiul. Contribuie impreuna cu sodiul, la echilibrarea balantei apei in organism si la normalizarea batailor inimii. Hipoglicemia (nivelul scazut al glucozei in sange) ca si diareea prelungita sau foarte severa determina pierderi de potasiu. Atat stresul mental, cat si cel fizic pot determina carente de potasiu. Asigura o gandire clara prin alimentarea cu oxigen. Adjuvant in tratamentul hipertensiunii arteriale. Se utilizeaza in tratamentul alergiilor.
  • Vanadiul. Inhiba formarea colesterolului in vasele sanguine. Important pentru echilibrarea Potasiului si a Calciului in organism. Ca sursa de vanadiu, este socotit pestele.
  • Magneziul. Este necesar pentru metabolizarea vitaminei C, a calciului, fosforului, sodiului si potasiului si esential pentru buna functionare a muschilor si nervilor cunoscut? si ca „mineral anti-stres”. Are actiune antidepresiva. Contribuie la mentinerea unui sistem cardio-vascular sanatos si preintampina atacurile de inima. Mentine starea de sanatate a dintilor. Impiedica formarea colicilor renali si biliari. Amelioreaza neplacerile cauzate de indigestii.
  • Seleniul. Atenueaza bufeurile si celelalte neplaceri ale menopauzei. Neutralizeaza anumiti agenti cancerigeni si asigura protectie impotriva unor forme de cancer.
  • Zincul. Este esential pentru sinteza proteinelor. Ajuta la formarea insulinei. Exercita un efect de normalizare a activitatii prostatei; detine un rol important in dezvoltarea tuturor organelor de reproducere. Elimina petele albe de pe unghii. Adjuvant in tratamentul tulburarilor mentale.

?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.