Implozii

Implozii

0 185

Monstrul dizgratios de beton ce inca se ridica saptamana trecuta pe strada Vasile Alecsandri nr. 2 din cartierul Valea Cetatii nu mai este. O firma specializata in implozii a pus la pamant ruina de la Temelia, transformand intr-un morman de moloz o cladire anacronica printre blocurile inconjuratoare si, mai ales, siluetele de supermarketuri? ce se poarta in zona.


Doborarea vechii redute comuniste nu a decurs fara incidente; suflul exploziei, cat de controlata a fost ea, tot a spart geamurile catorva apartamente din vecini, silindu-i pe proprietarii mai stramtorati sa le carpeasca prin metode rudimentare. Imaginea lesului matahalos al fostei fabrici de ciment mi-a trezit amintirea unei interventii similare, transmisa la televizor de undeva prin mahalaua unei alte urne a patriei. Niste specialisti nepriceputi s-au caznit de cateva ori sa doboare scheletul unei foste fabrici ceausiste, care i-a sfidat cu incapatanarea de a ramane in picioare dupa detonare. Printre balariile maidanului, fiarele contorsionate ale vechilor, dar temeinicelor planseuri turnate in Epoca de aur le-au ranjit multa vreme detonatorilor printre dintii lungi de fier-beton, cariati de rugina.


Din orgoliu local, am sperat ca actiunea de la Temelia sa fie mai reusita decat ratarea pirotehnica de care va vorbesc. Cu exceptia ferestrelor afectate, asa s-a si intamplat. Gramada informa ce zace acum la locul faptei nu are nimic din avertismentul descarnat pe care l-am vazut atunci pe micul ecran. Refuzul scrasnit al halei candva populate de oameni si masini de a raposa la orizontala era un mesaj ce-mi apare foarte limpede acum. Acela ca miile de fabrici si uzine ridicate de comunisti pentru a intretine elanul muncitoresc al natiei au tot atatea replici in miniatura in capul oamenilor muncii. In ciuda micilor accidente, daramarea celor de-afara nu da dureri de cap tehnicii moderne. Naruirea celor miniaturizate din mentalul in salopeta al natiunii va produce, insa, migrene atroce. Iar pagubele nu se vor rezuma la un faras-doua de ferestre sparte.


Poate ca interventia de la Temelia a fost o repetitie pentru echipa de genisti ce va interveni la Tractorul sau Rulmentul, cand soarta uzinelor va fi definitiv pecetluita. Din echipa ce va fi desemnata sa dea lovitura de gratie halelor deselate n-ar trebui, in nici un caz, sa lipseasca si un cabinet ambulant de psihologi. Reziduurile mentale ce vor fi evacuate din capul tractoristilor si rulmentistilor vor ocupa mai multe containere decat ruinele constructiei propriu-zise. Operatorii ce vor deconecta uzinele de la alimentarea cu apa si energie electrica vor trebui sa se sincronizeze cu interventia medicilor. Operatie infinit mai migaloasa: doctorii trebuie sa opreasca simultan si tractorul si rulmentul din capul amarastenilor; unul ara linistit ogorul iluziei de iesi la pensie de la o intreprindere muribunda, iar celuilalt ii este mai greu sa-si tina toate bilele in carcasa decat ii este unei septuagenare sa-si pastreze toti dintii-n gura cand stranuta.


Genistii nu au de lucru doar pe maidanul industrial. Omologii lor politici se muncesc de doi ani sa detoneze Alianta, celebrand implozie dupa implozie. Dupa fiecare detonare, le pare rau pentru ce-au facut si se apuca sa reconstruiasca ce au daramat in momentele de ratacire. Noul edificiu dureaza pana la urmatoarea joaca cu chibriturile de catre Basescu sau Tariceanu, in mediul poluat de noxe al Aliantei D.A. Ultima isprava a puitorilor de mine seamana izbitor de mult cu actiunea de la Temelia, nu doar pentru ca se saboteaza chiar la fundatie pactul incheiat acum doi ani . Suflul imploziei inabusite in ultimele trei luni de Ministerul de Externe, serviciile secrete si presedintele Basescu a fost atat de puternic incat a spart toate ferestrele din imprejurimi. S-a facut asa un gol in jurul artificierilor de serviciu ai lumii politice, ca prin canaturile smulse se vad ruinele vechilor intelegeri. Sau, cum spune premierul Tariceanu, s-a deschis larg calea oricaror aranjamente cu toate celelalte formatiunii din arsenalul politic. Se pregatesc noi aliante, care de care mai explozive.


E mare vanzoleala in pulberarie. Bine macar ca s-a interzis fumatul.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.