Impaduriri pe banii Uniunii Europene

Impaduriri pe banii Uniunii Europene

0 159

Uniunea Europeana tine cu tot dinadinsul sa ne improspateze aerul pe care trebuie sa-l impartim si sa-l dramuim cu totii. Si pentru ca noi nu stam prea bine la capitolul finante, UE s-a oferit, ca de obicei, sa ne vina in ajutor.
Uniunea Europeana pune la dispozitie circa 300 de milioane de euro pentru proiecte de impadurire a terenurilor agricole.
Persoanele fizice si fermierii vor putea accesa fondurile comunitare imediat dupa ce Ministerul Agriculturii va finaliza ghidul de finantare.
Cei care detin un teren agricol pot opta pentru impadurirea unei suprafete din acesta cu bani europeni, atata timp cat vor respecta niste criterii de eligibilitate. Scopul acestor fonduri consta in imbunatatirea conditiilor de mediu in zona rurala. Noile paduri ar reduce, in primul rand, riscul calamitatilor generate de eroziunea solurilor si ar spori calitatea aerului.
„Daca va creste suprafata impadurita de la sate, cu siguranta vom evita dezastre naturale precum inundatiile din Suceava, de exemplu, care s-au produs anul trecut“, spune directorul general adjunct din cadrul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, Gheorghe Nichiforel.
Acesta explica faptul ca, in principiu, persoanele care vor sa acceseze fondurile pentru impaduriri trebuie sa dispuna de o suprafata de teren agricol de cel putin 0,5 hectare, aceasta fiind suprafata minima pentru acceptarea proiectului.
Proiectele de impadurire pe terenurile aflate in siturile Natura 2000 trebuie sa respecte obiectivele din planurile de management ale acestor situri si sa fie insotite de studii de impact asupra mediului.
Suprafetele agricole din zona de campie vor avea prioritate in ceea ce priveste criteriile de selectie ale proiectelor care vor primi finantare. Un avantaj in plus vor avea si zonele cu suprafete mai mari, cele afectate de procesul de degradare sau cele care au o perioada de exploatare mai mare de 40 de ani.
Masura cu privire la impadurirea terenurilor agricole nu a fost inca lansata. Ministerul Agriculturii va trebui mai intai sa finalizeze ghidul de finantare al solicitantului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.