IMM-urile acuza sistemul bancar romanesc

IMM-urile acuza sistemul bancar romanesc

0 201

Reprezentantii Consiliului National al IMM-urilor sunt nemultumiti de modalitatea dificila de obtinere a creditelor. Ei acuza sectorul bancar de lipsa de viziune si intelegere a mecanismelor economice.
Chiar daca intreprinderile mici si mijlocii contribuie cu mai mult de o treime la formarea PIB al Romaniei, statul nu prea se grabeste sa le si stimuleze, sau macar sa le apere in aceasta perioada de criza, sustin reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, care s-au plans din nou vineri de modalitatea dificila de obtinere a finantarilor.
Ei acuza sectorul bancar de lipsa de viziune si intelegere a mecanismelor economice, afirmatii combatute de reprezentantii bancilor.
Reprezentantii IMM-urilor se plang de sistemul bancar din Romania, care ar incetini dezvoltarea sectorului privat.
Lipsa transparentei in ceea ce priveste modalitatea de evaluare a afacerilor, dobanzile mari la credite sau birocratia care insoteste procesul de creditare, sunt cateva dintre problemele cu care se confrunta un mic intreprinzator in relatia cu bancile.
La toate acestea afaceristii adauga faptul ca, de multe ori, nu primesc un imprumut din cauza lipsei de pregatire a personalului bancar, capabil sa inteleaga afacerile. Analistii financiari insa nu sustin aceasta ultima observatie, spune analistul Dan Suciu.
„Cred ca lucrurile stau de fapt invers. O clasa manageriala bine dezvoltata si cu mai multa pricepere ar primi mai usor credite de la bancheri. Evident, bancile nu-si asuma niste riscuri de a credita o economie care are atatea necunoscute si de a da credite unor intreprinderi mici si mijlocii care au marje de afaceri mici, marje de profit si mai mici.
„Problema pur si simplu tine de contextul economic in care ne gasim. Atata vreme cat bancile au si alte solutii, cel putin de a plasa catre stat o serie intreaga de rezerve pe care le detin, creditarea nu va porni. Daca-si imagineaza IMM-urile ca vor fi clientii favoriti ai bancilor se inseala”, a spus analistul Dan Suciu.
Dobanzile mari la credite ar fi adevarata piedica in calea dezvoltarii unei afaceri de mici dimensiuni, mai spun specialistii financiari.
In Romania, creditele sunt si de patru ori mai scumpe decat media europeana, dar acest lucru nu poate fi reglat decat de mecanismele pietii, iar bancile se situeaza deocamdata in avanta

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.