Imens Tun Imobiliar in Parcul Noua dat de firme în pragul falimentului(7)

Imens Tun Imobiliar in Parcul Noua dat de firme în pragul falimentului(7)

0 76

In numărul precedent al foiletonului investigativ asupra tunului imobiliar dat de firma cvasi-falimentară Lake Developement in parcul Noua, pe malul lacului Noua, demonstram cum au păcălit dezvoltatorii cu niciun ban în buzunar și Primăria și cetățenii din cartierul Noua, prin creșterea necontenită a numărului nivelurilor caselor preconizate, astfel că au ajuns de la trei-patru etaje la douăsprezece. Evident că acest lucru nu ar fi fost posibil fără aportul neprecupețit al primarilor Brașovului, cel vechi și cel nou, care au acceptat împreună cu consiliile lor locale corupte, modificările PUZ-ului cartierului Noua, in sensul dorit de dezvoltatori bineînțeles.
Chiar și in cursul proceselor demarate de dezvoltatori Primăria nu se apăra adecvat, intenționat desigur, pentru a justifica necesitatea modificării PUZ-ului printr-o hotărâre judecătorească favorabilă dezvoltatorilor. De unde și cheltuielile neprevăzute ale firmei Lake Developement, trecute la cheltuieli cu marketingul, ceea ce în lumea dezvoltatorilor imobiliari seamănă a șpagă distribuită diverșilor edili.

Modificări spectaculoase ale acționariatului și acționari camuflați
Ceea ce se desprinde din evoluția acționariatului firmei Lake Developement este modificarea radicală a participațiilor acestora. Astfel Mitache Gabriel Jean, inițial cu 2% din acțiuni(părți sociale), Stroie Adrian, inițial cu 0,2% din acțiuni, James Joseph Mooney, inițial cu 29,33% din acțiuni, William Francis Fegan, inițial cu 29,33% din acțiuni, au ajuns după reconversia datoriilor chirografare(către creditori și firme particulare) la 0,0014%, respectiv 0,02%, respectiv la 0,02%, respectiv la 0,02%. Deci practic au pierdut pachetele semnificative de acțiuni, în special Mooney și Fegan, ultimii doi de pe listaacționarilor inițiali.
În schimb au apărut Chițu Cornel, patronul firmei Scorillo, cu 5,84% din părțile sociale , dar și Tribeach Holdings LLC cu 92,91%, precum și TSB Hotel LLC cu 1,18% din părțile sociale. Dar cum Firma Lake Developement este acum la acelați sediu cu firmele creditoare, Tribeach Holding și TSB Hotel LLC, dar și cu firma lui Fegan, Fegan Management LLC, ca și a lui  Mooney, se poate trage concluzia chiar și speculativ că noul pachet de acțiuni este controlat tot de deținătorii vechiului pachet.
Noii acționari, de fapt tot cei vechi, ,,nu doresc recuperarea creanțelor prin plata în cuprinsul planului de reorganizare, ci doar a transformării titlului cu care investiția ar urma să fie recuperată.,, se susține în cuprinsul planului de restructurare al Lake Developement. Deci după valorificarea locuințelor de pe malul Lacului Noua cu dublul prețului de cost, deci o creștere de100% a cotei creanțelor pe care le au de încasat.

Creanțele noilor creditori așteaptă să-și dubleze valoarea prin desființarea Parcului Noua
Creanțele urmează să se constituie deci ca aport la capitalul social, prin conversia lor în părți sociale, astfel: Creanța aparținând Tribeach Holdings,LLC în valoare de 20.274.769 RON, Creanța lui Chițu Cornel în valoare de 1.273.197 RON, Creanța aparținând TSB Hotel,LLC în valoare de 258.871 RON. Noii acționari preconizau astfel o majorare a capitalului social dela valoarea de 15.000 de RON la valoarea de 21.821.837 RON, transferându-se, de fapt transformându-se, proprietatea asupra firmei Lake, practic asupra terenului de pe malul Lacului Noua.
Ceea ce ar ține de datoria procurorilor ar fi să cerceteze cum a fost înstrăinat patrimoniului Statului Român, respectiv terenul de pe malul lacului. În continuare, pentru construirea efectivă a complexului rezidențial finanțarea va fi asigurată de acționarul majoritar Tribeach Holdings, firma cu același sediu cu cel al firmei lui William Fegan.
Desigur și cu sumele colactate de la clienții naivi care vor avansa sumele apartamentelor dorite înainte de a fi construite. Constructor va fi Damelectroterm VB SRL, conform unei oferte atașate de această firmă, iar SC D”Art Proiect SRL se va ocupa de obținerea autorizației de construire. Digitop SRL se va ocupa de serviciile de măsurători topografice și cadastru, tot conform ofertei anexate la Planul de Restructurare.

Consultare publică fără publicul interesat din zona Parcului Noua
Deci dezvoltatorii s-au gândit la tot, mai puțin la cum vor obține legal avizul de mediu de la Agenția de Mediu Brașov, dacă nu au făcut consultarea publică. Sau poate au făcut-o doar pe hârtie, caz in care respectiva consultare devine faptă penală.
Dar cum agenția de Mediu a mai dat avize la cererile imperative ale lui Scripcaru sau ale altor potentați locali, este de presupus că nici acești iluzivi și persuasivi au găsit o portiță ocolită de a obține respectivul aviz. Care tot in sarcina procurorilor va rămâne de cercetat.
Până atunci este de așteptat și o reacție mai vehementă a cetățenilor din zona străzii Murelor din apropiere de lacul Noua, care evident că nu vor putea bloca proiectul după ce zona a fost împrejmuită și construirea blocurilor a început. Este de așteptat și o solidarizare a tuturor brașovenilor interesați ca Parcul Noua să rămână așa cum e, adică parc de agrement. Vom continua.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.