Imbunatatirea iluminatului public brasovean se face cu viteza melcului

Imbunatatirea iluminatului public brasovean se face cu viteza melcului

0 76

Indicatorii tehnico – economici aferenti realizarii obiectivului de investitii: „Reabilitare si modernizare retele iluminat – etapa I”, adica doar o parte din iluminatul public stradal din municipiu, au fost aprobati de Consiliul Local abia la sfarsitul lunii ianuarie 2007. Asta, in ciuda faptului ca licitatia pentru concesionarea, pentru opt ani, a serviciului de iluminat public din municipiul de la poalele Tampei a fost adjudecata de firma Flash Lighting Services S.A din Bucuresti. Practic primele semne ca se face ceav prin Brasov pentru imbunatatirea calitatii iluminatului public au aparut abia in mai, cand un proiect de anvergura pentru punerea in evidenta a Cetatii medievale brasovene a fost propus de frima respctiva.


Pentru 2007 valoare totala a investitiilor conform hotarari Consiliului Local nr. 16 din 29.01.2007 este de 7.319.841 RON, din care lucrarile de constrctie si manopera reprezinta 5.223.023 RON. din 2005. Trebuie spus ca din vara anului 2005, de cand sistmul de iluminat public a trecut din proprietatea S.C. Filiala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice – Electrica Transilvania Sud SA – Sucursala Brasov, in proprietatea publica a Municipiului Brasov, cu titlu gratuit, si pana in 2007 s-a efectuat numai intretinerea iluminatului public existent.


Doar o investitie majora, care ar imbunatatii imaginea istorica, destul de sifonata a Brasovului, se preconizeaza sa fie pusa in practica de catre constractantul municipalitatii, societeata Flash Lighting Services. Este vorba despre o inevstitie de 44.000 de euro pentru iluminatul Cetatii medievale a Brasovului. Practic, in mai, 2007 conducerea Primariei Brasov a decis sa investeasca acesti bani pentru iluminarea pe timp de noapte a Cetatii Brasovului, imobil aflat in patrimoniu societatii private Aro, care mai detine in portofoliu si hotelul Aro Palace


Primarul Brasovului, Geroge Scripcaru, decalara ca proiectul municipalitatii de iluminat arhitectural al monumentului este menit sa puna in valoare Cetatea pe timp de noapte. „Vrem sa redam personalitatea istorica a orasului prin iluminarea acestui monument. Regia locala a padurilor se va ocupa de defrisarea vedegtetiei necesare pentru a reda vizibilitatea Cetatii din orice colt al orasului. Pentru ceea ce insemna iluminat, se va ocupa firma cu care municipalitatea are contract pentru iluminatul public”, spunea primarul.


Potrivit reprezentantilor firmei respective, vor fi montate pe zidurile cetatii proiectoare de 250 de watti de jur imprejurul monumentului. Intrarea principala in Cetate va fi pusa mai mult in valoare prin montarea de leduri pe poarta, precum si prin proiectoare in doua culori, ce vor genera o lumina portocalie spre galben. De asemenea, aleile din jurul cetatii vor fi reamenajate si se vor monta proiectoare rustice (tip felinar), pe stalpi de patru metri inaltime.


In date cantitative, se vor folosi 61 de proiectoare de diferite tipuri, 20 de aparate de iluminat tip „felinar” si 8 aparate de iluminat moderne cu tehnica LED. Puterea instalata la acest obiectiv va fi de 15,6 kw.


Flash Lighting Services SA, din Bucuresti, colaboreaza pentru acest proiect cu concernul olandez PHILIPS pe concepte de iluminat public.


Pe de alta parte, un transformator electric de capacitate, aflat in centrul istoric al Brasovului, trebuie inlocuit. Nu de alta, dar, din cand in cand, Centrul Brasovului ramane pe intuneric timp de mai m ulte ore, in special, cand sunt furtuni. Potrivit primarului, lucrarile la acest transformator ar fi tebuit sa fie incepute deja, dar, se asteapta o decizie a TVR in privinta Cerbului de Aur. „Daca se va organiza in acest an Cerbul de Aur la Brasov, in Piata Sfatului, lucrarile al respectivul transformator vor fi amanate pentru primavara lui 2008”, a declart recent Scripcaru.Marius Ola

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.