Imagini sumbre pe pachetele de tigari

Imagini sumbre pe pachetele de tigari

0 166

De la 1 iulie 2008, producatorii vor fi obligati sa aplice pe pachetele de tigari avertismente combinate, continand texte precum „Fumatorii mor mai tineri” asociate cu o imagine reprezentativa pentru mesaj, cum ar fi o fotografie cu plamani afectati de cancer. Prevederile sunt cuprinse intr-un ordin al ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.


„Stocul de pachete care contin tigarete aflat in circuitul comercial la 1 iulie 2008 si care nu indeplineste conditiile ordinului va fi lichidat in termen de 12 luni”, se arata in document.


Acest tip de avertismente va fi folosit si pe pachete care contin alte produse din tutun, insa data de la care prevederea va deveni obligatorie va fi stabilita ulterior, tot prin ordin al ministrului Sanatatii.


Incepand cu 31 decembrie 2006, in Romania a devenit obligatorie folosirea, pe pachetele de tigarete, a unor avertismente de sanatate privind riscurile fumatului, care sa acopere cel putin 30% din partea frontala a pachetului si minim 40% din spate. In lateral este inscriptionat un chenar unde sunt mentionate o parte din substantele daunatoare sanatatii.


Avertismele sunt reprezentate sub forma de text – „Fumatul ucide” sau „Fumatul dauneaza grav sanatatii tale si a celor din jur” – , pentru partea frontala, si o lista de 14 mesaje pentru spatele pachetului. Mesajele obligatorii de la 1 iulie 2008 combina cele 14 texte cu imagini reprezentantive sau informatii suplimentare sugestive. Astfel, pentru textul „Protejati copiii: nu-i lasati sa inspire fumul dumneavoastra!”, avertismentul combinat va contine si o imagine cu un copil care respira printr-o masca de oxigen, iar pentru mesajul „Fumatul poate dauna calitatii spermei si scade fertilitatea”, reprezentarea vizuala arata un carucior pentru copii gol. Textul „Fumatorii mori mai tineri” va fi insotit de imaginea unui picior de care este agatata eticheta de la morga.


Totodata, unele din avertismentele combinate contin un mesaj si informatii aditionale. De exemplu, fraza „Fumatul blocheaza circulatia sangelui in artere, provoaca infarct miocardic si accident vascular cerebral” va fi completata de informatii statistice: „Riscul de accident vascular cerebral este cu aproximativ 50% mai mare la fumatori decat la nefumatori”.


?


?Maria Calugaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.