Imaginea trădării și a rușinii

Imaginea trădării și a rușinii

0 294

Ce s-a intamplat la Oradea... Imaginea trădării și a rușinii.

Demolarea statuii lui Mihai Viteazul, aflată în Piața Unirii din Oradea, e o mișcare perfidă a lobby-ului separatist, a transilvanismului secesionist.
În fond, ce poți reproșa când este înlocuit de statuia Regelui Ferdinand?
Nu mai poți spune nimic, nu-i așa, căci tot un unificator a fost. Doar că au înlocuit un muntean, un Ban al Craiovei, cu origini materne aromâne (alții spun grecești, e de discutat), în tot cazul, un „balcanic” de geniu, cu un neamț, mult mai acceptabil pentru spiritele secesioniste.
Mihai Viteazul – care sper să fie canonizat într-un final – are câteva păcate de neiertat în ochii „transilvaniștilor”:

*
A unit cele trei state românești, chiar dacă pentru scurt timp, dând românilor prima dată conștiința faptului că Unirea este un act posibil; și-au găsit apartenența comună.

**
A înființat la Alba Iulia o Mitropolie ortodoxă și a ridicat o Catedrală (1597) pe măsura importanței administrative, instituind o capitală a ortodoxiei din Transilvania. A dotat Mitropolia cu o tiparniță de carte bisericească, necesară pentru răspândirea Cuvântului între români. 

Catedrala fost demolată de austrieci odată cu ridicarea fortificației de tip Vauban, la 1715.

***
A introdus româna ca limbă de cancelarie domnească și dat legi, care înainte se dădeau doar în maghiară, germană și latină.

ASTA ESTE PE SCURT. A FĂCUT MULT MAI MULT PENTRU ROMÂNI ȘI ORTODOXIE – PRINTRE ALTELE, CA FAPT DIVERS, A PUS PRIMAR ROMÂN LA CLUJ – ÎNSĂ CEL MAI IMPORTANT ESTE CĂ A DAT STATUT ȘI A OFICIALIZAT IERARHIA ȘI PREOȚIMEA BISERICII ORTODOXE: ÎN TRANSILVANIA ERAU PATRU BISERICI OFICIALE, DAR NU ȘI CEA ORTODOXĂ.

Mihai Viteazul a redat demnitatea poporului român înrobit în Ardeal, ceea ce slugile trădătoare de azi nu pot uita și ierta.

IULIAN CAPSALI

ARTICOLE RELAȚIONATE

·         Colonelul Ion Petrescu: Ne trebuie un lider care să nu mai stea în genunchi și să nu uite pilda lui Mihai Viteazul

·         Documentar excepțional despre Mihai Viteazul și Unirea de la 1600 lansat de Televiziunea Română. „Și-așa voi libera pe toți acei supuși ai mei care mă vor urma…”

·         100 de adevăruri istorice, explicate de Acad. Ioan-Aurel Pop. Episodul 11: Mihai Viteazul e acuzat că a făcut Unirea prin „tainica lucrare a preoților săi”. Ce vreți mai frumos?. Era așteptat ca apărător al Constantinopolului

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.