ILIESCU SI SICOFANTII…

ILIESCU SI SICOFANTII…

1 1131
In anticele traditii indoeuropene din arealul mediteranean , smochinul era considrat un pom sacru. Romanii sunt cei care au transformat smochinul in arbore sacru, oferind prima recolta de smochine drept ofranda zeului Bachus. Iar grecii atenieni  se autointitulau „philosykos” sau „prieteni ai smochinei”, regele elen Mithriade îndemnandu-si  supusii să mănânce smochine în fiecare zi, pentru a se menţine sănătoşi.
Tineri preoti greci erau insarcinati cu urmarirea coacerii fructului si anuntarea maturarii acestora, fiind cunoscuti  cu numele de sicofanti (gr. Syco– smochina si fanis dezvaluire, anuntare). Dat fiind ca fructul era foarte cautat in alte tari, Solon a emis o lege prin care se interzicea  – sub aspre pedepse – exportul acetui fruct, iar cei care ii denuntau pe contrabandisti, erau rasplatiti.
Lumea ateniana a evoluat. Solon a elaborat prima constitutie ateniana, modificata ulterior  de Clistene, considerat fondatorul democratiei ateniene.In baza acesteia, justitia era incredintata Adunarii poporului, instanta judiciara suprema fiind tribunalul cu jurati (Heliaia) compusa din 6.000 de heliasti. Procesele erau deschise din initiativa exclusiva a simplilor cetateni care se considerau lezati sau considerau ca statul era lezat. Democratia antica, copios idealizata  de posteritate, a relevat insa si un alt aspect: maniera in care locuitorii cetatii au inteles sa asimileze o institutie conceputa eminamente democratica. Incurajarea delatiunii  a luat forma unei institutii, a delatorilor de profesie, rasplatiti pentru „activitatea lor”, cu jumatate din averea celui parat. Denuntatorii erau numiti in batjocura sicofanti, astfel ca  sensul initial al cuvantului sicofant a fost deturnat, termenul fiind folosit la adresa tuturor denuntatorilor.
La noi, termenul de sicofant  nu prea a fost uzitat. Mi-amintesc doar ca, odata, Silviu Brucan… il acuza pe Iliescu ca este „inconjurat de yesmeni si sicofanti”. In schimb, in ultima perioada o frecventa neobisnuita in limbajul curent al media capata cuvantul „denunt”. Nu am obiectii la folosirea de catre justitie a denunturilor, mai ales daca acestea contribuie efectiv la solutionarea unor dosar penale.
La fel, nu am obiectii   dimpotriva, laud – la „sesizarea” justitiei de catre cetateni onesti  asupra unor fapte care sunt contrare legii Aceste sesizari sunt, la urma urmei, o  expresie a simtului civic, cu conditia ca ele sa se bazeze pe fapte concrete, altfel ele nu sunt altceva decat delatiuni . Dar ca sa „rasplatesti” , indiferent sub ce forma, pe denuntatorii aflati ei insisi in anchete penale si in stare de arest preventiv  este, zic eu, cam prea mult  Pe acesti denuntatori i-as numi „sicofanti”, pentru ca ,aidoma celor din Grecia antica, sunt rasplatiti nu cu jumatate din averea celui denuntat, ci cu eliberarea din arestul preventiv si …punerea sub control judiciar sau arestul la domiciliu! Trai, nineaca! Pentru ca, in toate cazurile, fara exceptie, cei „pedepsiti” cu arest la domiciliu locuiesc in niste conditii la care muritorii de rand – aia cinstiti, bineinteles! –  nici macar nu viseaza!
Nu este nevoie sa exemplific: urmariti  doar avalansa de denunturi in cazul dosarelor instrumentate in ultimele luni de DNA. Nu am urmat (inca?!) exemplul grecilor care dadeau denuntatorului jumatate din averea celui parat! Imaginati-va ce inghesuiala ar fi fost in cazul  celor denuntati pentru luare/dare de mita!Care sunt egal de responsabili la infractiune
 
Ion Holban-Jianu
 

COMENTARII

  1. na, ti-am zis.. tentatia e mare, insa daca esti cat de cat cu bun simt si lasi un corantemiu decent, amandoi aveti de castigat: tu pt ca obtii un backlink gratuit, iar owner-ul blog-ului pt ca astfel isi construieste continut relevant, am putea zice pt ca blogurile astea sunt un fel de user generated content, in masura in care lumea posteaza comentariile. iar daca tu scrii un articol despre SEO, sa zicem, iar 10 persoane comenteaza pe marginea acestui subiect, deja ai un continut foarte frumos, bogat in SEO si de ce nu, bogat si in keyword-uri. ma rog, acu depinde de ce vrea fiecare de la blog-ul lui.. unii fac blog doar ca sa isi expuna parerea si nimic mai mult altii vor sa aiba cat mai multi cititori.. alti sa faca bani din blog, etc..

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.