Iliescu si noua golanime

Iliescu si noua golanime

0 195

Ieri, presedintele de onoare si intemeietor al actualului PSD, fost presedinte al Romaniei, Ion Iliescu si-a aniversat 79 de ani. Sarbatoritul si-a primit admiratorii la biroul sau, unde insa a avut parte de o surpriza neplacuta.
Un grup de cativa tineri, vreo sase-sapte la numar, s-au prezentat in fata biroului cu lumanari aprinse, fiind imbracati in tricouri cu Iliescu spanzurat, dedesubt satnd scris „criminal”, sau sub forma de cap de mort. Tinerii purtau geci cu harta Romaniei Mari si cu Basarabia.Tinerii nu erau mai in varsta de 20 de ani si aveau mutre de golanasi de cartier, atat in vorba cat si in tupeul portului.
„Am venit sa-i uram la multi ani, sa traiasca, sa plateasca pentru mortii din ’89, ’90”, a declarat un tanar neogolan printre casul de la gura.
Simpatizantii lui Iliescu s-au luat de ei, imbrancindu-i din fata biroului si intrebandu-i, pe drept, ce stiu ei despre evenimentele din acei ani.
Dupa care au venit jandarmii si i-au bagat intr-o duba pe scandalagii. Semnificativ pentru soiul si provenienta acestor tineri este faptul ca unul dintre ei, un fel de sef al gastii, a inceput sa racneasca a durere, chipurile fiind lovit de jandarmi, dupa ce abia se urcase in duba si cand langa el nu se afla inca niciun jandarm.
Cinci dintre tineri au fost amendati contraventional pentru tulburarea linistei publice, la Legea 61, iar unul dintre ei urmeaza sa fie cercetat penal, deoarece era incins cu un lant in loc de curea, la pantaloni.
Adrian Nastase comenteaza incidentul: „E nevoie de putin respect in tara asta. Sangele tanar nu aduce intotdeauna mai multa intelepciune.”
Ion Iliescu, auzind de incident, a spus, intr-o prima faza: „Sunt, cred, platiti de cineva interesat. Altminteri e nesimtire. Sunt niste nerusinati si niste oameni care, probabil, la vremea lor, au fost implicati in scenele de violenta din ’90, ramanand cantonati acolo.”
Afland apoi de la ziaristi amanunte, fiindu-i atrasa atentia ca este vorba de niste tineri in jur de 20 de ani, sarbatoritul a revenit asupra declaratiei: „Atunci sunt niste oameni culesi de pe drumuri si folositi ca masa de manevra.”
Subscriu acestei concluzii, chiar daca nu am fost intotdeauna de acord cu actiunile iliesciene. Dar, in primul rand, un moment aniversar este de respectat, iar in al doilea rand, in comparatie cu ceilalti doi, fostul presedinte Constantinescu si actualul Traian Basescu, Iliescu a stiut sa respecte cerintele in atitudine, impuse de functie.
Este de remarcat ca presedintele Basescu a transmis si el felicitari.
In rest, aniversarea s-a desfasurat in limite normale.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.