Ilie Serbanescu: Statul roman e in faliment!

Ilie Serbanescu:
Statul roman e in faliment!

0 76

Situatia economica a Romaniei este cauzata de criza internationala in proportie de numai 20 la suta, statul roman ajungand in momentul de fata la faliment, a declarat, miercuri, analistul economic Ilie Serbanescu, la conferinta Coface Romania.
“Din intreaga situatie a tarii, 20 la suta este din cauza crizei. Este o chestiune politica. Nu exista o perspectiva. Daca e sa revenim la ce a fost, dracul e mai negru decat cel pe care ni-l putem inchipui. Criza internationala doar a accentuat nota de plata a Romaniei. Ravagiile facute nu mai pot fi recuperate. Avem 90 de miliarde de euro datorii. 60 – 70 de miliarde de euro oici nu sunt ale noastre, ci ale firmelor care au venit in Romania. Si-au finantat extinderea cu bani de la mamele lor. Cand a fost sa platim, a fost pus statul roman sa ia credit 20 miliarde de euro sa aduca pe piata bani pentru fiecare strain si in special pentru banci. Statul roman e terminat, e in faliment. Toata incercarea care se face de catre FMI de a pune in carca statului si ceea ce nu a facut statul … Statul a fost deposedat, nu mai are nimic”, a declarat Serbanescu.
“Statul roman este pus sa faca restructurari. Poate sa rezolve 2 – 3 procente la suta din PIB. Cu asa ceva nu poate aduce stabilitate financiara, orice ar fi pus sa faca. Poate sa nu plateasca nici salarii, nici pensii si tot nu se rezolva nimic”, a adaugat analistul economic.
Acesta a adaugat ca daca in 2011 Romania va iesi din recesiune, cresterea economica va produce tot criza.
‘In urmatorii doi ani, dupa ce vor fi impozitate si pensiile, se va inceta restructurarea pentru ca nu se va mai avea ce sa se ceara statului. Cui vom mai cere sa se restructureze? Am indoieli ca se va misca ceva. E posibil sa iesim din recesiune, nu din criza. Criza este intrinseca modelului economic si modelul economic de care vorbeam, cu consum fara productie si masini fara sosele, este si el intrinsec. Nu cred ca se va putea iesi din criza. Dimpotriva, cresterea economica obtinuta pe acest model produce criza. Avem mai putina criza decat in 2004 si in 2008. Daca in 2011 iesim din recesiune, cresterea economica va produce din nou criza”, a mai afirmat Ilie Serbanescu, fost ministru al Reformei in cabinetul Ciorbea, vicepresedinte al Societatii Române de Economie.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.