IGPR: Politistului ii este interzis sa participe la greve

IGPR: Politistului ii este interzis sa participe la greve

0 211

Reactie prompta a Inspectoratului General al Politiei Romane la anuntul sindicatului politistilor legat de agenda viitoarelor proteste.
IGPR afirma ca serviciul politienesc are caracter permanent si obligatoriu, iar politistului ii este interzis sa declare sau sa participe la greve. Potrivit prevederilor legale, subliniaza IGPR, nemultumirile politistilor pot fi exprimate doar in timpul liber. IGPR reactioneaza, in acest fel, la anuntul de ieri al Sindicatului politistilor, potrivit caruia politistii isi vor reduce activitatea, nu vor mai participa la audieri in dosarele penale, nu vor mai da amenzi si nu vor mai dirija circulatia incepand de lunea viitoare, in semn de protest fata de reducerea cu 25% a salariilor.
„Conducerea Politiei Romane, atat la nivel central, cat si la nivel local se afla intr-un permanent dialog cu organizatiile sindicale reprezentative. Activitatea politistului este strict reglementata de catre prevederile Legii 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, ale Legii 360/2002 privind Statutul politistului si ale HG 991/2005 privind aprobarea Codului de Etica si Deontologie a Politistului”, se arata intr-un comunicat de joi al IGPR, citat de Mediafax.
Actele normative prevad faptul ca serviciul politienesc are caracter permanent si obligatoriu, iar politistului ii este interzis sa declare sau sa participe la greve, explica Politia Romana: „De asemenea, politistul are datoria de a raspunde la orice solicitare privind exercitarea profesiei, sa se sesizeze despre orice incalcare a legii, avand obligatia sa intervina cu promptitudine pentru solutionarea acesteia, in conformitate cu prerogativele specifice functiei publice pe care o detine. Politistii isi pot exprima nemultumirile, in timpul liber, conform prevederilor legale in vigoare”.
IGPR declara in continuare ca este deschis la orice forma de dialog si analiza, pentru ca impreuna cu organizatiile sindicale si organizatia profesionala sa se gaseasca cele mai bune solutii.

„Din 20 septembrie anumite activitati vor fi reduse. Politistii vor merge in teren, dar vor sta in puncte fixe, nu vor actiona decat la apelurile de urgenta 112. Politia rutiera nu va mai dirija circulatia, nu va mai da amenzi, ci doar avertismente, nu vor mai face audieri in dosarele penale. Protestul nostru este similar cu cel al magistratilor. Avertizam autoritatile sa nu faca presiuni la adresa noastra ca s-ar putea sa se trezeasca cu o revolta fara precedent”, declara miercuri presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Constractual, Marian Gruia.
Liderul sindical a precizat ca politistii nu vor declara greva si nici nu vor participa la aceasta forma de protest, actiunile lor fiind similare cu cele ale magistratilor din septembrie 2009, iar in aceste conditii, cer sa fie tratati similar cu magistratii de catre institutiile statului.
SNPPC a solicitat o intalnire urgenta cu premierul Emil Boc, dar nu a primit inca un raspuns.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.