Igiena produselor alimentare in atentia Parlamentului European

Igiena produselor alimentare in atentia Parlamentului European

0 51

Comisia Europeana a prezentat o noua propunere prin care se intentioneaza reducerea poverii administrative excesive a intreprinderilor din domeniul alimentar, prin renuntarea la cerinte care nu sunt necesare. Parlamentul sustine acest obiectiv, insa exceptiile planificate de la prevederile existente nu trebuie sa includa riscuri, iar acestea trebuie „identificate si controlate in masura suficienta si in mod regula
Regulamentul existent prevede stabilirea, implementarea si mentinerea analizei riscurilor si a punctelor critice de control (Hazard Analysis and Critical Control Point, prescurtat: principiile HACCP), pentru a garanta un nivel maxim de siguranta a produselor alimentare.
Parlamentul European a adoptat, in prima lectura, un nou regulament deoarece experienta a aratat ca unele intreprinderi din sectorul alimentar pot indeplini cerintele de igiena alimentara si fara un sistem bazat pe principiile HACCP.
Din aceasta cauza agenti economici, care isi vand produsele direct la consumatorii finali, precum patiserii, macelarii, magazine alimentare, standuri in piata si pensiuni pot fi exonerati de obligatia de a institui, a pune in aplicare si a mentine procedee permanente bazate pe principiile HACCP.
Potrivit raportorului Horst Schnellhardt (PPE-DE, Germania), raportul adoptat contribuie la reducerea poverii administrative fara a reduce insa standardele UE in materie de igiena. „Trebuie sa se asigure ca flexibilitatea introdusa in regulamente devine o realitate”, a declarat demnitarul european. Potrivit europarlamentarului german, Parlamentul European trebuie sa transmita un semnal foarte clar in ceea ce priveste angajamentul sau de a reduce birocratia pentru intreprinderile micii din Europa, fara a dilua standardele de igiena.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.