Iesire din recesiune – zero si-un pic!

Iesire din recesiune – zero si-un pic!

0 82

Economia Romaniei a iesit din recesiune, dupa doi ani de criza economica, Produsul Intern Brut /PIB/ inregistrand cresteri doua trimestre consecutive, conform datelor oficiale. Institutul National de Statistica /INS/ a anuntat vineri primele estimari privind PIB in trimestrul I 2011, care a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul IV 2010 (date ajustate sezonier).
Fata de trimestrul corespunzator din anul 2010, PIB a inregistrat o crestere cu 1,6% pe seria bruta si cu 0,3% pe seria ajustata sezonier.
Acesta este al doilea trimestru de crestere economica, dupa ce in ultimul trimestru din 2010 a fost consemnata o crestere de 0,1% comparativ cu trimestrul anterior.
Tehnic, iesirea din recesiune presupune crestere economica in doua trimestre consecutive fata de trimestrele precedente.
Economia Romaniei a intrat in recesiune in urma cu doi ani, dupa ce a inregistrat o scadere consecutiva a PIB-ului in primul trimestru din 2009 si in ultimul trimestru al anului 2008.

In 2010, economia Romaniei a scazut cu 1,3%. Pentru 2011 este estimata o crestere economica de 1,5%, iar in 2012 o crestere economica de 3,5-4%.

AOAR: Statisticile confirma optimismul managerilor din economia reala
Datele statistice publicate vineri, care arata ca economia Romaniei a iesit din recesiune, confirma optimismul managerilor din economia reala, a declarat pentru AGERPRES secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan. „Se confirma sondajul Institutului National de Statistica realizat pe mii de manageri, care sunt optimisti si prevad pana in iulie cresteri in toate sectoarele – industrie, constructii, comert, servicii. Avem motive sa fim optimisti in perioada urmatoare’, a spus Parvan.
El a mai afirmat ca la nivelul populatiei, al veniturilor, nu are cum sa se simta in acest moment iesirea economiei din recesiune, poate doar incepand din luna iulie.
Economia Romaniei a iesit din recesiune, dupa doi ani de criza economica, Produsul Intern Brut /PIB/ inregistrand cresteri doua trimestre consecutive, conform datelor oficiale.
Institutul National de Statistica /INS/ a anuntat vineri primele estimari privind PIB in trimestrul I 2011, care a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul IV 2010 (date ajustate sezonier).
Acesta este al doilea trimestru de crestere economica, dupa ce in ultimul trimestru din 2010 a fost consemnata o crestere de 0,1% comparativ cu trimestrul anterior.
Liviu Voinea (GEA): Iesirea din recesiune nu va atrage o crestere a nivelului de trai
Iesirea din recesiune a economiei romanesti nu reprezinta o baza solida pentru reluarea unei cresteri sustenabile si nu se va resimti in puterea de cumparare sau in nivelul de trai, insa este un semnal psihologic potrivit, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, directorul Grupului de Economie Aplicata, analistul economic Liviu Voinea. „Este o statistica ce nu spune mare lucru. Orice evolutie in cadrul a 1% nu are cum sa se reflecte asupra nivelului de trai, asupra puterii economice sau a revenirii industriei. Cu o crestere de 1,6% in primul trimestrul din 2011, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010, ne gasim inca sub nivelul de atunci. Este, insa, o stire buna la nivel psihologic. Dar nu inseamna mare lucru deoarece nu este baza solida pentru reluarea cresterii sustenabile. Nu sunt inca premisele pentru a identifica un trend. Am iesit din recesiune, dar nu si din criza’, a afirmat Liviu Voinea.
Analistul economic a precizat ca pentru a avea o crestere a economiei care sa se reflecte in nivelul de trai, aprecierea ar trebui sa fie de 4%.
”Pentru a avea o crestere resimtita asupra nivelului de trai, a puterii de cumparare si a industriei ar trebui sa ne apropiem de ritmul de crestere potential al Romaniei, de 4%”, a mentionat analistul economic.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.