Iesi afara / javra ordinara!

Iesi afara / javra ordinara!

0 78

Mitingul politistilor a inceput in Piata Victoriei din Capitala. Nimic din primele ore ale protestului nu parea sa anunte ce va veni la un moment dat in jurul pranzului: oamenii legii au dorit sa vorbeasca cu reprezentantii Puterii dar Blaga era la Tg. Mures iar premierul la New York. Disperati au ales sa ignore legea si autorizatia de protest si au plecat in mars catre Palatul Cotroceni, solicitand o intalnire cu presedintele, care sa medieze, in baza prerogativelor constitutionale, conflictul intre ei si stat.
Bulversati de decizia ad-hoc a protestatarilor si inca afectati de conflictul izbucnit la un protest din urma cu doua zile cand, pentru a-i opri pe manifestanti din tentativa de a ajunge in Palatul Victoria, au fost nevoiti sa foloseasca gazele lacrimogene, jandarmii nu au incercat sa-i opreasca din drum. S-a creat astfel pe loc un dispozitiv de protectie, politistii rutieri au deviat traficul din drumul coloanei de manifestanti iar jandarmii i-au insotit pe acestia din dubele de interventie, pe intreg traseul.
Nefiind stabilit dinainte, traseul a fost unul ales aparent la intamplare. Protestatarii nu au ales cel mai scurt drum spre sediul Administratiei Prezidentiale. Miile de sindicalisti au ajuns la cativa metri de poarta principala a Palatului Cotroceni, de care-i despartea doar un cordon format din cativa jandarmi. Indemnurile la calm din partea liderilor lor i-au facut pe protestatari sa nu intre in vreun clinci cu jandarmii, dispusi si ei intr-o formatie menita sa-i irite cat mai putin pe nemultumiti. Protestatarii au fluierat, au huiduit, au scandat si au aruncat cu caschetele, doua dintre acestea aterizand dincolo de poarta, chiar pe platoul pe care sefii de stat aflati in vizita oficiala la Bucuresti primesc onorul de la corpul de garda al Administratiei Prezidentiala.
Ajunsi la Piata Leul, protestatarii – politisti, politisti de frontiera, gardieni de penitenciare, dar si siderurgisti, functionari de la imbunatatiri funciare sau alte categorii de bugetari – si-au continuat scandarile, insa intensitatea acestora a scazut odata cu trecerea timpului. O delegatie a fost primita la discutii de un consilier de stat, care le-a transmis mesajul presedintelui.
Seful statului a refuzat dialogul, pe motiv ca este ilegal si ca sunt prea putini, astfel ca delegatia s-a vazut nevoita sa iasa si sa duca mai departe mesajul, catre multime.
Dupa consultari ferite de ochii jurnalistilor, liderii au luat cuvantul, multumind multimii pentru prezenta si cerandu-le celor imbracati in uniformele statului, care ocupau ilegal Piata Leul, sa o ia incet-incet spre casa.
S-au facut auzite mesaje greu de reprodus la adresa liderilor de sindicat, din partea oamenilor care si-au simtit tradata increderea cu care i-au investit si care nu voiau sa plece:
„Iesi afara / javra ordinara!”, “Du-te basescu / Dupa Ceausescu!” etc.
Dezamagirea a fost mare, dar vor astepta pana in 7 octombrie cand va avea loc un nou miting, care a fost anuntat de pe acum ca va fi unul diferit din multe puncte de vedere.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.