Ies la iveala vanataile detinutilor de la Codlea

Ies la iveala vanataile detinutilor de la Codlea

0 59

Reprimarea protestului puscariasilor de la Penitenciarul Codlea a lasat urme care abia acum ies la iveala. Sambata, detinutii protestasera prin refuzul hranei la mesele de dimineata si de pranz impotriva deciziei conducerii penitenciarului de a nu le mai permite puscariasilor contactul direct cu vizitatorii in timpul vizitelor legale. Coincidenta face ca directorul stabilimentului, care a dat alarma si a dispus exercitiul tactico-aplicativ impotriva detinutilor, sa fie proaspat instalat in functie, dupa ce fostul sef al penitenciarului a fost mutat la conducerea unei alte institutii din tara.
Cert este ca actiunea in forta a mascatilor a lasat urme vizibile. Opt dintre detinuti au ajuns la cabinetul medical al inchisorii, cu contuzii si vanatai vizibile. Jurnalistilor care au pus intrebari despre rezultatele interventiei li se spusese ca niciun detinut nu se afla internat; un eufemism ales de conducerea puscariei pentru a nu se spune ca cei 8 se resimteau dupa ce facusera cunostinta cu bastoanele echipei de interventie a penitenciarului.
Asociatia pentru Siguranta Urbana si Mediere s-a deplasat luni la Penitenciarul Codlea, unde a descoperit ca situatia roz-regulamentar descrisa de conducerea stabilimentului era mult mai vanata in actele infirmeriei. N-au mai apucat sa-i vada pe detinutii bruscati, pentru ca acestia fusesera deja imprastiati in mai multe penitenciare din tara. ASUM cerceteaza in continuare legalitatea interventiei de la Codlea, in timp ce conducerea Penitenciarului sustine ca interventiile in forta sunt legitime impotriva detinutilor recalcitranti si periculosi. Se pare, insa, ca nici astfel de actiuni nu-i impiedica pe detinuti sa-si confectioneze sau sa primeasca din exterior tot soiul de obiecte interzise in puscarie, de la telefoane mobile la arme albe.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.