Iarasi tiganii

Iarasi tiganii

0 58


In comuna brasoveana Apata , populata in majoritate de etnici maghiari si romi, s-a incins o bataie ca-n filme. Si asta pentru ca tiganii au cam depasit limitele la furatul din recoltele celor ce isi cultiva cu truda pamanturile. Nu este prima data cand taranii din localitate – si nu numai din Apata, fenomenul este cunoscut in toata tara – constata ca le-a fost injumatatita recolta de catre balaoachesi. De data asta s-au pornit cu arme improvizate ( furci, topoare si alte asemenea ) sa-si faca singuri dreptate, daca autoritatile nu sunt in stare. Cei cativa politisti din comuna au fost depasiti de evenimente, asa ca s-a apelat la trupele de jandarmi pentru a reinstaura ordinea. Dupa linistirea combatantilor si retragerea? lor de pe campul de lupta, patrule de jandarmi au asigurat preintampinare reizbucnirii ?conflictului.


Poate mi se va reprosa ura de rasa. Nu am nimic cu aceasta etnie cata vreme isi vede de treaba. Dar culoarea ei este tot mai des si pe o arie tot mai larga implicata in conflicte ca urmare a comportamentului asocial. In replica tiganii spun ca sunt marginalizati, ca n-au ce manca si altele asemenea. Pai daca ei nu vor sa se incadreze in societate, prin asta intelegand doar drepturi fara obligatii, este normal sa nu ma las calarit aiurea. Si sa ma apar cand autoritatile nu o fac.


Si mai apare o intrebare: de ce toti acei tigani care invart miliarde si-si construiesc vile si viloaie, nu-si ajuta ei, in primul rand , coetnicii, de am ajuns sa platesc eu si tu si noi oalele sparte de tigani, in tara si strainatate ?


?


Dan Bota


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.