Iar vom sta la cozi pentru compensate

Iar vom sta la cozi pentru compensate

0 175

O conferinta de miercuri a Colegiului Farmacistilor din Romania a adus o veste proasta persoanelor care, luna de luna, trebuie sa-si procure medicamentele necesare sanatatii. Colegiul Farmacistilor din Romania atrage atentia autoritatilor ca desi fondurile alocate acestui sector au crescut in 2007 cu 15 la suta, banii care ajung la farmacisti sunt mai putini decat in 2006, motiv pentru care, din a doua jumatate a lunii, cozile la farmacii vor reaparea.


Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR), Dumitru Lupuliasa, a precizat ca niciuna din propunerile pe care le-a facut pentru o repartizare echilibrata a fondurilor si care au fost sustinute de ministrul Sanatatii, nu a fost luata in seama de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Potrivit presedintelui CFR, fondurile sunt repartizate in totalitate dupa un „model istoric”, preluat inca de acum trei ani, si nu in functie de numarul bolnavilor care se adreseaza unei unitati. Lupuliasa a precizat ca desi fondurile pentru 2007 au crescut cu 15 la suta, banii alocati farmaciilor sunt mai putini decat in 2006, intrucat Casele de asigurari de sanatate au pastrat rezerve de 25 la suta din fond. „Acesti bani sunt la dispozitia presedintilor de Case, iar acestia ii impart dupa cum cred de cuviinta, fara sa fie luata in calcul adresabilitatea”, a mai spus presedintele CFR.


Cei mai afectati de aceasta situatie vor fi batranii si copiii, care vor fi obligati sa alerge dintr-o farmacie in alta pentru medicamente, a adaugat Lupuliasa.


Farmacisii prezenti la conferinta de presa au criticat degringolada din sistemul asigurarilor de sanatate, aratand ca numai in 2006, lista de compensate si gratuite a fost schimbata de 18 de ori, aceasta fiind numai o dovada a „modului in care sunt intocmite actele la nivelul Ministerului Sanatatii si al CNAS”. Mai mult, potrivit lui Lupuliasa, din cauza dispozitiilor contradictorii date de CNAS, doua boli cronice care erau fara plafoane, „peste noapte au fost trecute la categoria celor cu plafoane”. Reducerea de preturi a fost facuta pe stocurile farmaciilor, desi ordinul minstrului Sanatatii permitea epuizarea acestora.


In aceasta situatie, Colegiul Farmacistilor din Romania spune ca va convoca, in zilele urmatoare, Consiliul National, pentru a stabili un calandar de proteste impotriva organizarii sistemului de asigurari de sanatate.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.