Iar se scumpesc tigarile

Iar se scumpesc tigarile

0 67

Incepand cu 1 ianuarie 2009 fumatorii, si odata cu ei si familiile lor, vor plati mai mult pentru tigari. Este vorba de o ciordeala colectiva, la care participa statul, fabricantii de produse din tutun si ce stiu eu mai cine, totul pe spinarea viciului de a fuma.
Eu insumi fumator vechi, sunt constient ca fumatul nu face bine, acest lucru simtindu-l pe pielea mea, cu tot cortegiul de neplaceri fizice: tusea tabagica, diminuarea capacitatii respiratorii a „foalelor” si inca alte maruntisuri care-si dau mana sa ma bage in groapa. Si ca mine mai sunt mii si milioane de oameni pe acest pamant, pe care omul se straduieste sa-l transforme in iad.
Nefumatorii o baga simplu: lasa-te de fumat! Bun dar asta este cum ar fi sa-i spui hotului sa nu mai fure sau politicianului sa nu mai minta. Cati ati vazut sa se fi lasat de asemenea vicii? O foarte mica parte, si aceia obligati de diferite interventii mai brutale ale sortii.
La fel este si cu fumatul: te lasi daca esti foarte obligat de sanatate sau daca esti motivat psihic si, in cele mai multe cazuri, te lasi de fumat cand mori.
Iar chestia cu scumpirea tutunului, cu scopul de a nu-ti mai permite cumpararea lui, este o poveste de doi bani, ceva in genul interzicerii alcoolului in America anilor 1920, cand multa lume s-a apucat de baut asa, de-al naibii, si ca sa arate ca este impotriva prohibitiei. Cam acelasi lucru se petrece cu tutunul. Sa nu credeti ca eu, fumator de cursa lunga – si sunt multi altii ca mine – imi pot permite sau pot face fata scumpirilor. Dar mai exista si tigari de contrabanda, aproape la jumatate pretul celor oficiale, asa ca nu ma nelinisteste prea tare mismasul guvernantilor in aceasta privinta.
Ca sa revin la partea „tehnica” a problemei, acciza lka tutun va creste de la 50 euro, cat este in prezent, la 74 euro per mia de tigarete, ceea ce va duce la o scumpire a pachetului de tigarete cu circa 5 – 7%. Va las sa calculati cam cat vine asta, ca eu sunt slab la matematica.
Pe deasupra totul va depinde si de cursul leu – euro, caci acciza este calculata in euro, dar plata ei vine in lei, care, si in momentul de fata, tin o cura de slabire impresionanta, euroiul umflandu-se tot mai mult in pene.
Dar pentru ca nu se moare din orice fleac, vom trai si vom mai vedea.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.