Iar se scumpesc tigarile

Iar se scumpesc tigarile

0 55

Ei si? Va inflori cu atat mai frumusel contrabanda, contrabalansand setea de bani a fabricantilor si guvernantilor. Caci acest viciu este greu de lasat, numai un fumator adevarat stie acest lucu. Lasa-l fara tigari si parca l-ai lasa fara aer. Este un adevar greu de inteles de nefumatori sau de cei care nu au ajuns sa traga fumul pana in fundul plamanilor.
Dar iata cum este motivata aceasta scumpire.
Producatorii de tigari vor aplica a doua majorare a preturilor la produsele din tabac de la 1 decembrie pentru a recupera diferenta de curs leu-euro, prognozata la 14% din ianuarie 2010
“Dupa majorarea din decembrie, de 0,3 lei, va mai avea loc una in ianuarie. Pretul unui pachet din gama premium – Marlboro, Kent – va ajunge la 8,8 lei. Daca vor creste accizele pe 2010, si pretul acesta va creste cu 1,2 lei”, a declarat Gilda Lazar, reprezentant al companiei Japan Tobacco International.
Astfel, un pachet de tigari poate ajunge, in 2010, la un pret mediu de 10 lei, fata de 7,9 lei, cat era la inceputul lui noiembrie.
Nu pretind ca este un viciu folositor – ce tampenie sa afirm asa ceva; auzi, viciu folositor! – dar nici rapacitatea producatorilor si, indirect (impozite si accize), ale celor din fruntea finantelor nu pot pretinde ca este normala. Caci daca tigarile de contrabanda abia daca depasesc jumatate pretul celor “oficiale”, inseamna ca pretul de productie este relativ mic. Atunci de unde si de ce toate aceste adaosuri? Din motive de sanatate? Nu multi vor fi cei ce se pot lasa convinsi prin constrangere. Adica poti reduce accizele la iahturi sau haine din blana si alte asemenea, dar scumpesti ce este la indemana oricui. Macar daca, scumpindu-se tigarile, s-ar ieftini painea, zaharul sau uleiul, dar asa totul incepe sa aduca a bataie de joc.
Ca vechi fumator simt uneori nocivitatea fumatului, dar cunosc si groaza clipelor de abstinena. Ii indemn pe toti care nu au ajuns fumatori inraiti sa se lase, insa totodata ii indemn pe nefumatori sa nu fie atat de brutali in condamnare.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.