Ialomiţeanu: România ar trebui să urmeze modelul Poloniei

Ialomiţeanu: România ar trebui să urmeze modelul Poloniei

0 113

Fostul ministru de finanţe şi candidatul independent cu sprijin ALDE la Primăria Braşov, Gheorghe Ialomiţeanu, spune că ,,De azi, când intrăm în „Luna lui Florar”, cu toții ne-am fi dorit ca altfel să ne fie de 1 mai – Ziua Internațională a Muncii și de 2 mai – Ziua Națională a Tineretului. Din păcate, situația e cea pe care-o știm cu toții. Trebuie să stăm acasă, să respectăm distanța socială și măsurile impuse de Starea de urgență. Trecem noi și peste asta.

Dar să o facem cum trebuie! Motiv pentru care am luat poziție în cadrul videoconferinţei internaţionale „The Post-Pandemic World”, la care am participat cu alți finanțiști și specialiști din economie și business importanți.

Consider că Guvernul României ar fi trebuit să urmeze, măcar parțial, modelul Poloniei, unde costul crizei este suportat de patru entităţi: companii, salariaţi, sistemul public şi sistemul financiar. Pentru aceasta, sistemul financiar trebuie să contribuie obligatoriu la relansare!

În criza din 2009, băncile erau în centrul atenţiei, ca să fie protejate. Fiind afectate, au fost ajutate cu eforturi mari – o știm cu toții. Acum, s-a întors roata și trebuie să protejăm populaţia şi economia. Atenție! Sper ca economia să nu fie sacrificată pentru un anumit nivel al deficitului bugetar sau pentru ca băncile să câştige mai mult.

Băncile trebuie să dea, acum, măcar o parte din ce au primit în 2009-2010, adică dobânzi subvenționate. Iar Banca Națională trebuie să intervină mai puternic pentru susţinerea economiei. Voi reveni și cu alte detalii de la videoconferință.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.