Huliganii de lux ai fotbalului din Romania

Huliganii de lux ai fotbalului din Romania

0 76

Incidentele petrecute spre finalul meciului Rapid-Steaua, disputat joi seara pe stadionul Giulesti, sunt deja notorii. Pentru aflarea masurilor finale pe care le va dicta comisia de disciplina a federatiei de fotbal, cele doua echipe impricinate vor trebui sa astepte pana miercuri, cand filmul partidei si decizia arbitrului de a opri jocul vor fi analizate pe indelete.
In ciuda gravitatii evenimentului si a mizei compromise a intalnirii dintre cele doua rivale de moarte, de mirare este totusi ca incidente precum aruncarea in teren cu brichete sau alte obiecte se intampla atat de rar in campionatul romanesc. La cate replici, acuze, injuraturi si amenintari sunt proferate zilnic de catre conducatorii de cluburi unii la adresa celorlalti, faptul ca din tribune mai zboara cate un obiect stingher este absolut infim fata de ce s-ar fi putut intampla daca absolut toti suporterii ar fi aidoma patronului de club.
Nu ca aruncarea cu obiecte mai mult sau mai putin contondente inspre arena de joc ar fi un gest banal. Dimpotriva, este o fapta cat se poate de huliganica, iar cei care o fac sunt fie scursorile cu minte putina care-si fac veacul pe stadioane, fie infractorii lideri de galerii, perfect constienti de gravitatea faptei lor.
Pe de alta parte, nu toti patronii de cluburi de fotbal au suporteri croiti dupa chipul si asemanarea lor. Steaua pare a fi exceptia, unde prestatia lui Becali in emisiuni de televiziune sau la jurnalele de stiri se reflecta direct in tribune si uneori in vestiarul Stelei. La Rapid, iluzia standardului care inveleste ca o glazura mincinoasa afacerile lui Copos ascunde galeria cu cele mai tiganesti apucaturi, pe care mai toate echipele le-au simtit pe pielea lor cand li se intampla sa aiba banca de rezerve sub gradenele Legiunii Granata. Scandarile rasiste cu care sunt intampinati giulestenii sunt replica – adversarii spun ca meritata – potopului de scuipati si invective cu care ii potopeste gasca lui alde Gigi Corscicanu la fiecare partida.
Jandarmii au dat deja amenzi grele, in asteptarea marelui verdict de miercuri. Care va fi extrem de delicat, tinand cont de precedentele, mult mai grave, cand Federatia, Liga ori Comisia Centrala de Arbitri n-au avut tupeul sa ia masurile corecte. Pe teren s-au aruncat deja pietre, chiar bolovani, scaune rupte, fara ca partidele sa fi fost oprite.
Repet, lovirea arbitrului cu bricheta ramane o fapta de maidan, care ar merita pedepsita la sange. Cei indreptatiti sa judece se gandesc, probabil, ca si mine, ca arbitrul si jucatorii au scapat insa ieftin. Daca vorbele idioate, inveninate sau chiar criminale pe care le schimba intre ei conducatorii fotbalului din Romania s-ar preface in mici obiecte de aruncat din tribune, pe teren ar curge valuri de sange.
Adevaratele amenzi si sanctiuni ar trebui sa inceapa din birourile elegante ale bossilor din fotbal. Huliganii astia de lux aduc pe stadioane arsenale de amenintari si scapa necontrolati la fiecare meci.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.