Hotelierii isi concediaza angajatii din cauza lipsei clientilor

Hotelierii isi concediaza angajatii din cauza lipsei clientilor

0 159

Criza financiara a lovit domeniul hotelier mai puternic decat s-ar fi asteptat multi dintre afaceristii din tara noastra. Lipsa clientilor a dus la disponibilizari in masa, angajatii acuzand faptul ca sunt concediati fara a primi macar un preaviz.
Cele mai mari hoteluri din Capitala, Radisson Sas (5 stele) si Rin Grand Hotel(4 stele) au dat afara 10% din numarul de angajati, pentru ca nu mai au motive sa ii tina in functie.
Aceste masuri drastice sunt luate, deoarece gradul de ocupare a scazut la jumatate.
„Nu am fost deloc preveniti. Ne-au chemat la personal, ne-au pus o foaie in fata si ne-au pus sa semnam ca, de maine, nu mai venim la serviciu“, afirma Cristi, un fost angajat, citat de Evenimentul Zilei.
„Am constatat ca numarul de angajati impovara bugetul si am decis sa renuntam la o parte dintre ei. Acum mai avem cam 320 de oameni“, sustine directorul de marketing, Adrian Adam, care a concediat 19 oameni la ultima restructurare.
La Marriott, nu s-a discutat inca o eventuala restructurare, dar Fathi Taher nu exclude o astfel de masura.
Singurul care pare ca poate face fata crizei fara a apela la astfel de masuri este omul de afaceri George Copos care sustine ca Ana Hotels nu va face disponibilizari „in acest moment“. „Incercam sa mentinem echilibrul de un om la o camera in Bucuresti. In rest, am rotit oamenii de la mare la munte, dar, in principiu, nu vom da afara, chiar daca si industria hoteliera simte criza destul de acut“, declara Copos, citat de acelasi cotidian.
Hotelierii incearca sa gaseasca tot felul de metode pentru a depasi situatia de criza, iar una dintre acestea ar fi inscrierea in programul „Inscrieri timpurii”, lansat in decembrie de Agentia Nationala a Agentiilor din Turism. Din pacate nici acest proram nu se bucura de succesul de altadata, inregistrarile fiind cu 80% sub estimarile anterioare ale institutiei.
La jumatatea lunii ianuarie, cand in program erau inscrise 20 de unitati hoteliere, reprezentantii ANAT au declarat, ca pana la inceputul lunii februarie mai asteapta inca 100 de unitati in program.
„Intr-adevar numarul este sub estimari, insa consideram ca programul este reusit, chiar daca hotelierii au fost mai timizi. Unitatile de cazare mai pot inca sa se inscrie in program pana la finalul lui martie”, a spus Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT.
Programul consta in oferirea posibilitatii oricarui turist de a-si rezerva o vacanta in Romania, in perioada 1 februarie – 31 martie, si de a beneficia de o reducere de 20-30% din valoarea pachetului de vacanta pentru sezonul estival 2009.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.